11 December 2007

Κινούμενα εξαρτήματα τέλος

Αντικαθίστανται οι σκληροί δίσκοι των φορητών με μνήμη flash


Η Toshiba ανακοίνωσε ότι ξεκινά την παραγωγή οδηγών μνήμης στερεάς κατάστασης, οι οποίοι βασίζονται σε τσιπ flash και προορίζονται να αντικαταστήσουν τους σκληρούς δίσκους σε φορητούς υπολογιστές. Η ιαπωνική εταιρεία, σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής μνήμης NAND flash, θα παράγει οδηγούς στερεάς κατάστασης με χωρητικότητα από 32 έως 128 Gigabyte και πάχος 1,8 και 2,5 ίντσες, όσο οι αντίστοιχοι σκληροί δίσκοι.

Τα τσιπ μνήμης flash ονομάζονται «στερεάς κατάστασης» επειδή δεν περιλαμβάνουν κινούμενα εξαρτήματα όπως οι σκληροί δίσκοι(παλαιότερα, ο όρος στερεάς κατάστασης αναφερόταν σε ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται σε ημιαγωγούς αντί σε λυχνίες). Είναι επίσης πολύ ταχύτερα και μειώνουν σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για την εκκίνηση του υπολογιστή

Βασικό μειονέκτημα της μνήμης flash είναι η σχετικά υψηλή τιμή, η οποία μέχρι σήμερα περιόριζε τη χρήση της σε φορητές συσκευές και tablet PC. Στην αγορά έχουν πάντως εμφανιστεί και «υβριδικοί» οδηγοί αποθήκευσης που συνδυάζουν σκληρούς δίσκους με τσιπ flash για τη βελτίωση των επιδόσεων.

Οδηγούς στερεάς κατάστασης για χρήση σε φορητούς παράγουν ήδη η Samsung, o μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης, καθώς και η SanDisk, συνεργάτης της Toshiba. Όπως αναφέρει το Reuters, του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή οδηγών στερεάς κατάστασης και η αμερικανική Micron Technology.

(www.in.gr, 11/12/2007)