12 September 2008

Πάπας: «Ουσιαστικός ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας»

Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας έχει ουσιαστική σημασία για τη θρησκευτική ελευθερία, δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος

Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας έχει ουσιαστική σημασία για τη θρησκευτική ελευθερία, δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στην πρώτη δημόσια ομιλία του στο Παρίσι μετά την άφιξή του σήμερα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη.

«Είναι θεμελιώδες (...) να επιμείνουμε στη διάκριση μεταξύ της πολιτικής σφαίρας επιρροής και της σφαίρας επιρροής της θρησκείας προκειμένου να διατηρηθεί τόσο η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών όσο και η ευθύνη του κράτους απέναντί τους», δήλωσε ο Πάπας σε τελετή που έγινε για την υποδοχή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη σύζυγό του.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Σαρκοζί, ο Πάπας πρόσθεσε ότι έχει επίσης ζωτική σημασία «να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τον αναντικατάστατο ρόλο της θρησκείας στη διαμόρφωση των συνειδήσεων και τη συμβολή που μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία μιας θεμελιώδους ηθικής ομοφωνίας μέσα στην κοινωνία».

Οι δηλώσεις αυτές είχαν στόχο να καθησυχάσουν τους Γάλλους ότι ο πάπας δεν αντιτίθεται στην αντίληψή τους περί «κοσμικού χαρακτήρα του κράτους», του αυστηρού, δηλαδή, διαχωρισμού της θρησκείας από τις δημόσιες υποθέσεις, ο οποίος αποτελεί μέρος της εθνικής τους ταυτότητας και έχει θεσμοθετηθεί δια νόμου από το 1905.
[...]
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους ενήλικες δηλώνουν ότι η εκκλησία δεν έχει καμία επιρροή στη γαλλική κοινωνία.
(www.kathimerini.gr, 12/9/2008)

Σύντομα και στα δικά μας...