17 September 2008

Αν δεν έχεις πάγκο...

δουλεύεις με ασχέτους!
του Στάθη Ευσταθιάδη, ΒΗΜΑ, 17/9/2008

Το φιάσκο των Γεωργιανών (παρέα με Αμερικάνους και Ισραηλινούς)

Στην Ουάσιγκτον και στην Ιερουσαλήμ πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι κατά του προέδρου Σαακασβίλι επειδή η «παντελώς απερίσκεπτη», κατά την Κοντολίζα Ράις, ενέργειά του επέτρεψε στους Ρώσους, πέραν των άλλων, να πιάσουν «μερικά οπλικά συστήματα τα οποία θεωρούνται υψηλής τεχνολογίας και ίσως ήταν άγνωστα» στους Ρώσους. Η «Jerusalem Ρost» έθεσε στις 18 Αυγούστου το ερώτημα μήπως αυτά που περιήλθαν στα χέρια των Ρώσων ήταν «η πιο σημαντική απώλεια».

Απάντηση δεν υπάρχει αλλά η εφημερίδα έγραψε το εξής ενδιαφέρον. Γεωργιανός διπλωμάτης στο Τελ Αβίβ παραπονέθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση για τη «χλιαρή» αντίδραση της χώρας στη ρωσική εισβολή και ζήτησε «να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα. Η απάντηση που έλαβε ήταν να απευθυνθεί στην Ουάσιγκτον για την πίεση που θέλει».

Κυβερνητικές πηγές στο Ισραήλ περιγράφουν με πολλά σαρκαστικά σχόλια την έκπληξη που δοκίμασε «ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος» όταν την τρίτη ημέρα της εισβολής τού τηλεφώνησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Γκουργκενίτσε και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε «να λάβει τις ευλογίες του ραβίνου Ααρον Λέιμπ Στέινμαν (ενός από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς ηγέτες του Ισραήλ). Θέλω να προσευχηθεί για μένα και για τη χώρα μου, του ζήτησε ο πρωθυπουργός». (πλήρες κείμενο >>>)