26 September 2008

Νεκρολαγνεία με την άδεια του υπουργείου

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

(Ελευθεροτυπία, 24/9/2008)

Ενώ το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ζήτησε και έλαβε άδεια από τα Γυμνάσια και Λύκεια της ανατολικής Αττικής να απευθύνει επιστολή στους μαθητές, καλώντας τους να πάνε να προσκυνήσουν τα λείψανα «του πιο αγαπητού αγίου της Ρωσίας, του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ».
Αναρωτιέμαι, αγαπημένος άγιος της Ρωσίας είναι, γιατί να μας ενδιαφέρει εμάς; Εμείς είμαστε ελληνορθόξοι, έτσι δεν είναι; Και ο τελευταίος τσάρος αγιοποιήθηκε εκεί, λέτε να φέρουν τα κόκκαλά του να τα προσκυνήσουν οι φιλοβασιλικοί μαθητές;
Ο μητροπολίτης Νικόλαος, στην επιστολή που απευθύνει -με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2008- προς τους μαθητές αφού λέει ότι «όλοι μας απορρίπτουμε την Εκκλησία που άλλα λέει και άλλα κάνει, που είναι στενόμυαλη και στενόκαρδη, που συμβαδίζει με το συμφέρον και την υποκρισία», συνεχίζει περιγράφοντας τη ζωή του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.

Αφού απορρίπτει κι αυτός το συμφέρον και την υποκρισία, γιατί φέρνει πτώματα και καλεί τους μαθητές να τα προσκυνήσουν; Δεν θα εισπράττει οβολούς; Και καλά να προσκυνάς εικόνες (ξύλα και τζάμια) θεών και αγίων, τα κόκκαλα του κάθε "καλού ανθρώπου" γιατί πρέπει να τα προσκυνάνε οι "πιστοί" και τα παιδιά ειδικότερα;
Και συνεχίζει: «Αυτός ο άγιος θα βρίσκεται με τα τίμια λείψανά του κοντά μας για ένα μήνα. Το δώρο που μας κάνουν οι Ρώσοι αδελφοί μας είναι ανεκτίμητο. Είναι η πρώτη φορά που το σώμα του βγαίνει από τη Ρωσία. Γι' αυτό και θα τον συνοδεύσει έως τη χώρα μας μια ολόκληρη αποστολή από 3Ο άτομα. Αξίζει, αγαπητά μου παιδιά, να γνωρίσετε τη ζωή ενός τέτοιου μοναδικού προτύπου. Γι' αυτό και ζήτησα από τους Θεολόγους σας, με την άδεια των διευθυντών, να αφιερώσουν μία ώρα μαθήματος στο πρόσωπό του. Αξίζει να πάρετε από τη χάρι και τη δύναμή του.

Αμάν, 3Ο άτομα συνοδεία για τα "τίμια λείψανα"! Ποντάρουν και σε καλό καιρό να κάνουν μέσα στο φθινόπωρο κανένα μπάνιο! Τώρα επί της διατυπώσεως: δεν έρχεται το σώμα του αγίου που γράφει ο μητροπολίτης, αφού είναι πεθαμένος, αλλά το πτώμα του! Αντιλαμβάνονται εκεί στη μητρόπολη τη μικρή αλλά πολύ σημαντική διαφορά; Και αυτό το "ζήτησα από τους Θεολόγους σας", τί σημαίνει; Ότι οι καθηγητές της Μ.Ε. παίρνουν εντολές και από τον μητροπολίτη και όχι μόνο από το Υπουργείο; Θα έπρεπε τότε να συμμετάσχει ο μητροπολίτης και στη μισθοδοσία τους... να μην περιορίζεται σε ανέξοδα "πνευματικά" θέματα!
Γι' αυτό και σας προσκαλώ όλους να βρείτε μία ευκαιρία να τον προσκυνήσετε. Όσοι μπορείτε, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, να έλθετε στην υποδοχή του στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα Παλλήνης, θα ωφεληθείτε αφάνταστα. Όσοι πάλι δεν μπορείτε εκείνη την ώρα, ελάτε στον Ναό, όποτε θέλετε, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου. Από την ώρα εκείνη μέχρι και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το Λείψανό του θα βρίσκεται στο ναό της Παναγίας Σουμελά, στο Μενίδι».

Όλη η επιστολή δημοσιεύεται στο http://kleitor.blogspot.com.

"Θα ωφεληθείτε αφάνταστα...": δηλαδή πώς ακριβώς θα ωφεληθούν ειδικά οι μαθητές; Τόσο "αφάνταστο" είναι ώστε δεν βρίσκει ο μητροπολίτης 1-2 λέξεις να το περιγράψει; Διαβλέπω ως μοναδικό όφελος να ζητήσουν αμέσως οι μαθητές να διαγραφούν από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Κάπου αναφέρει στην
επιστολή του ο μητροπολίτης ότι ο μακαρίτης, του οποίου τα κόκκαλα περιφέρονται στις φυλές των Ορθοδόξων, όπως στους Μάο Μάο στη ζούγκλα της Αφρικής, είχε μεγάλη "αγάπη στα μι­κρά παι­διά". Με αυτή την αφορμή και λόγω πείρας ζωής θα συνιστούσα, λοιπόν, στα παιδιά να είναι πάαααρα πολύ προσεκτικά -όχι με τον μακαρίτη, αυτός είναι πια ακίνδυνος- αλλά με τον περίγυρο που συνοδεύει το πτώμα και συμμετέχει στις ειδωλολατρικές ιεροπραξίες.

Να σημειώσω ακόμα ότι στο μητροπολιτικό ναό της Παλλήνης γίνονται τακτικά
αγιασμοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών - είχε δείξει κάποτε τις σκηνές η τηλεόραση. Έτσι, μπορεί καθένας να αντιληφθεί την εισπρακτική "πνευματικότητα" (που λένε και οι χριστιανοί) που έχει αναπτύξει ο συγκεκριμένος μητροπολίτης!