03 November 2008

Ρωμαϊκές κατακόμβες

Μυστήριο με λείψανα - Ενδεχόμενο επιδημίας στην αρχαία Ρώμη εξετάζουν οι επιστήμονες

Σφαγή, δυστύχημα, φυσική καταστροφή ή επιδημία; Το μυστήριο της ανεύρεσης χιλιάδων σκελετών προσπαθούν να ερμηνεύσουν Ιταλοί αρχαιολόγοι μετά την ανακάλυψη πρόσθετων στοών στις κατακόμβες της Ρώμης. Η νέα πτέρυγα στις γνωστές κατακόμβες Πιερ-Μαρσελέν ανακαλύφθηκε τυχαία σε ιδιόκτητο οικόπεδο προαστίου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι επιστήμονες μέτρησαν 3 ως 4 χιλιάδες σκελετούς. Αρχικώς το εύρημα δεν προκάλεσε καμία περιέργεια: τι πιο απλό να βρεθούν ανθρώπινα λείψανα σε κατακόμβες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί για να θάβουν τους μάρτυρές τους; Αλλά η χρονολόγηση ενός σκελετού με τη μέθοδο του άνθρακα 14 έδειξε ότι δεν πρόκειται για θύματα της εποχής των χριστιανικών διωγμών του 3ου και 4ου αιώνα. «Οι νεκροί αποτέθηκαν εκεί πολύ νωρίτερα, στο διάστημα 8Ο μ.Χ. ως 13Ο μ.Χ.» λέει η αρχαιολόγος Ντομινίκ Καστέξ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όλοι είχαν πεθάνει σε νεαρή ηλικία και περίπου την ίδια εποχή, όπως δείχνει η προσεκτική απόθεση των πτωμάτων. Και μάλιστα, τους νεκρούς δεν τους είχαν πετάξει όπως όπως επάνω σε άλλα λείψανα, αλλά τους είχαν τακτοποιήσει σε σειρές, σε προσανατολισμένη διαστρωμάτωση, ενώ ανάμεσα στα πτώματα υπήρχε μια λευκή σκόνη.

Η ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για γύψο αναμεμειγμένο με μια άλλη φυτική ρητίνη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται αυτού του είδους η ψευδοταρίχευση.

«Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ήταν θύματα κάποιας επιδημίας» λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Φιλίπ Μπλανσάρ. Εκτιμά ότι οι περισσότεροι νεκροί προφανώς δεν ανήκαν στην κατώτερη κοινωνική τάξη, δεδομένου ότι στα υπολείμματα των νεκρικών υφασμάτων τους βρέθηκαν και χρυσά νήματα.

(ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/10/2008)

Λέτε να πληροφορηθούμε την κατάρρευση ενός ακόμα μύθου; Λέτε οι "χριστιανικές" κατακόμβες να προϋπήρχαν (όπως προϋπήρχαν στη Μήλο) και να χρησιμοποιούνταν για κάθε είδους μαζικούς θανάτους που δεν ήταν κάτι σπάνιο εκείνη την εποχή; Ποιος ξέρει πόσοι ναοί έχουν "θεμελιωθεί" σε οστά κάποιων θυμάτων επιδημιών ή πολιτικών σφαγών...