29 November 2008

Ένας Χριστούλης από σοκολάτα

...
Όλοι γνωρίζουν τους Αγιοβασίληδες και τους λαγούς από σοκολάτα για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα. Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε κάποια ανανέωση σ' αυτό τον τομέα, αποφάσισε ο Frank Oynhausens από το Duisburg/Γερμανία να κατασκευάσει και έναν "Sweetlord", ένα Χριστούλη από σοκολάτα πρώτης ποιότητας. Ήδη δέχθηκε ο επιχειρηματίας παραγγελίες από αλυσίδες καταστημάτων και μάλιστα σε δύο εκδοχές, μία με χρυσό περιτύλιγμα και μία με ασημένιο. Μάλιστα, πήρε παραγγελίες από καταστήματα της Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά.

Όποιος νομίζει ότι η ιδέα δημιούργησε κύματα χαράς στους εκκλησιαστικούς μηχανισμύς που θα έβλεπαν οι "πιστοί" ράφια γεμάτα με Χριστούληδες, κάνουν λάθος. Τόσο η Ευαγγελική, όσο και η Καθολική Εκκλησία θεώρησαν την ιδέα προσβλητική για τον (θεωρούμενο) ιδρυτή της θρησκείας τους. Όσο καλά κι αν είναι σχεδιασμένο το ειδώλιο: "Όσο καλή ποιότητα κι αν έχει η σοκολάτα, κανείς πιστός δεν θα δαγκώσει τον Κύριό μας!", δήλωσε ο Udo Hahn, εκπρόσωπος τύπου της ευαγγελικής εκκλησίας.

"Μα", παραξενεύτηκαν οι δημοσιογράφοι, "αφού δαγκώνουμε τον Αγιοβασίλη (
Nikolaus εκεί), γιατί να μην δαγκώσουμε και παραπάνω ή παρακάτω στην ιεραρχία;" Τί να απαντήσουν οι φουκαράδες οι εκπρόσωποι τύπου, δεν υπάρχει για όλα τα πράγματα απάντηση. Να πουν ότι θεώρησαν κάποτε τη σοκολατοποίηση του Βασίλειου ως όμορφο διαφημιστικό τρικ; Προτιμούν να επεκτείνονται σε θεολογικές συγκρίσεις: "Φανταστείτε να κρατάει ένα παιδί ένα Χριστούλη και ένα λαγό από σοκολάτα και να δαγκώνει μια τον «θεάνθρωπο» και μια το λαγό... Τί θα λέγατε;" ρωτάει ο καθολικός εκπρόσωπος. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις επ' αυτού, αλλά ... τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

Προφανώς ο Oynhausens δεν θα έλεγε και δεν λέει τίποτα! θα βγάλει στην αγορά τους σοκολατένιους Χριστούληδες και η αγορά θα δείξει ποια άποψη έχουν οι άνθρωποι. Αν δεν τους φτιάξει ο ίδιος, θα δοκιμάσει κάποιος άλλος και μετά πάει το (εμπορικό) πουλάκι... Προσέξτε στο μέλλον, αν σας τρατάρουν σε κάποια γιορτή, μπορεί να σας ρωτήσουν "Θέλετε έναν Χριστούλη;" Θα εννοούν ένα φοντανάκι σε σχήμα του Ιησού, παραγεμισμένο με κρέμα ή λικέρ. Τα ακριβότερα θα περιέχουν ουΐσκυ και βότκα!