13 November 2008

Ο λαγοκέφαλος μας απειλεί

Πήρα το ακόλουθο μήνυμα και το μεταφέρω, αν και δεν μπορώ να ελέγξω τα ιατρικά στοιχεία που περιέχει. Πριν από μερικούς μήνες δημοσίευσα ένα κείμενο του φίλου περιβαλλοντολόγου Θοδ. Κουσουρή που αναφερόταν σ' αυτό το ψάρι. Και υπερβολικά να είναι αυτά, λίγο μεγαλύτερη προσοχή ποτέ δεν έβλαψε:

Σας ενημερώνω ότι βρέθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες λαγοκέφαλος μαζί με τη μαρίδα. Στο σπίτι σαφώς θα είμαστε προσεκτικοί, νομίζω όμως ότι στις ταβέρνες, πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο! Μοιάζει με μαρίδα. Ήλθε από την Ερυθρά Θάλασσα και ήδη έχει φθάσει στα Δωδεκάνησα και σε άλλα μέρη του Αιγαίου.

Η δηλητηριώδης ουσία του λαγοκέφαλου λέγεται Τετραδοτοξίνη. Είναι νευροτοξίνη 1250 φορές πιο ισχυρή από το κυάνιο. Αντίδοτο δεν υπάρχει και η όποια θεραπεία (εάν προλάβεις) είναι μόνο συμπτωματική. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά μετά την κατάποση του ψαριού και αναλόγως της ποσότητας, μπορεί να καθυστερήσουν έως και 4 ώρες. Αν μη τι άλλο, πας χορτάτος.

Η σειρά των συμπτωμάτων έχει ως εξής: Πρώτα μουδιάζουν τα χείλη και η γλώσσα. Το επόμενο σύμπτωμα είναι παραισθησία και μία αίσθηση ελαφρότητας (αν δεν την έχετε εκ φύσεως), σαν να αιωρείσαι η σαν να επιπλέεις. Αισθάνεσαι το σώμα σου σαν φελλός, για όσους το ζουν συχνά!

::
(click)

Το αργότερο εδώ γράφεις τη διαθήκη σου και εξομολογείσαι στον/στην σύζυγο όλες τις παρασπονδίες που έκανες στο συζυγικό βίο. Μετα ξεκινάνε πονοκέφαλοι, έντονος πόνος σε στομάχι/κοιλιά που συνεχίζει σε σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία.

Παράλληλα υπάρχει αυξανόμενη αναπνευστική δυσκολία, μέχρι να επέλθουν ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία. Τελικά, έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούυυυλες...