24 November 2008

Η επιστροφή του πιανίστα

...
Ο Μορίς Ραβέλ έγραψε το Κοντσέρτο για το αριστερό χέρι προς χάρη ενός πιανίστα που είχε χάσει το δεξί του κατά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Πιθανότατα όμως ο πιανίστας εκείνος δεν είχε ερμηνεύσει το έργο όσες φορές το έχει παίξει ένας ομότεχνός του της εποχής μας: χίλιες.

Πρόκειται για τον Αμερικανό Λίον Φλάισερ (φωτογραφία) ο οποίος, ενώ η καριέρα του βρισκόταν στο απόγειό της, είδε το δεξί του χέρι να αχρηστεύεται από μια ιδιότυπη πάθηση των νεύρων, τη δυστονία. Πριν από αυτό το γεγονός ο Φλάισερ είχε προφτάσει να αναδειχθεί σπουδαίος πιανίστας. Εχοντας διατελέσει μαθητής του περίφημου Αρτουρ Σνάμπελ, συνεργάστηκε κατόπιν με διακεκριμένους μαέστρους και ηχογράφησε σημαντικά έργα σε πολλά LP τα οποία μαρτυρούν την αξία του.

Ωστόσο, με την αναπηρία, δεν εγκατέλειψε τη μουσική: εξακολούθησε να παίζει έργα από το αρκετά πλούσιο ρεπερτόριο για το αριστερό χέρι και να διδάσκει. Ωσπου έγινε το θαύμα: ύστερα από 35 χρόνια αχρηστίας το χέρι του, χάρη στις προόδους της επιστήμης, ξαναβρήκε τη λειτουργία του.

Ετσι ο Φλάισερ, στα 80 του χρόνια σήμερα, αρχίζει νέα καριέρα ως πιανίστας με δύο χέρια. Αισιόδοξος και πάντα δραστήριος, ήδη εμφανίζεται σε συναυλίες και ρεσιτάλ και γίνεται παντού δεκτός με ενθουσιασμό. Με ανυπομονησία αναμένεται η προσεχής συναυλία του στη βρετανική πρωτεύουσα, στις 20 Φεβρουαρίου 2009, στο Royal Festival Hall.
(ΒΗΜΑ, 23/11/2008)


Leon Fleisher and the Berlin Philharmonic perform the finale of Ravel's Piano Concerto for the Left Hand