18 December 2008

70 χρόνια ελληνική ραδιοφωνία

...
Η Ελληνική Ραδιοφωνία πηγαίνει για δύο μήνες στο Ζάππειο Μέγαρο (click στην εικόνα) και στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν τα πρώτα ραδιοφωνικά της studio και παρουσιάζει μια μεγάλη Έκθεση που αφηγείται την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Με οδηγό το μοναδικό της αρχείο μας καλεί σ’ ένα ταξίδι από το χτες στο σήμερα, αλλά και στο αύριο του μέσου, αφού η Έκθεση καταλήγει στο ψηφιακό μέλλον του ραδιοφώνου.

Το Ζάππειο θα κινείται σε ρυθμούς ραδιοφωνικούς από τις 8 Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιανουαρίου.

Η Έκθεση θα παραμένει καθημερινά ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Η περιήγηση στο χρόνο θα γίνει με –τι άλλο- την ταχύτητα του… ήχου! Μπαίνοντας στο Ζάππειο θα μας περιμένουν μικρές συσκευές MP3, που θα παίξουν το ρόλο του Audio Guide, σε μια προσπάθεια να γίνει – για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μια «έκθεση ήχου». Με τον Οδηγό αυτό, ο επισκέπτης θα στέκεται μπροστά από το έκθεμα που τον ενδιαφέρει και με το πάτημα ενός κουμπιού θα ακούει την τεκμηρίωση του εκθέματος αλλά και σπάνια αποσπάσματα από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Από την Υπηρεσία Ραδιοφωνίας Ελλάδος στο Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και στην Ελληνική Ραδιοφωνία, οι ενότητες της έκθεσης αναλυτικά:

1. «Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών». Το ξεκίνημα
Μία ιστορική αναδρομή στο ξεκίνημα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Τα πρώτα στούντιο στο Ζάππειο, ο πρώτος πομπός στα Λιόσια, τα πρώτα μηχανήματα, γαληνίτες και παλιά ραδιόφωνα.

2. Το ραδιόφωνο καταγράφει την ιστορία
Η ιστορία του τόπου μας μέσα από τα δελτία ειδήσεων, τις ανταποκρίσεις, τις συνεντεύξεις:ο πόλεμος , η Κατοχή , η Απελευθέρωση, ο Εμφύλιος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Επταετία, η Μεταπολίτευση, η ΕΟΚ και η σύγχρονη εποχή. Φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα «φωτίζουν»την κάθε εποχή.

3. «Το θέατρο στο μικρόφωνο»
Φωτογραφίες, αποσπάσματα από μεγάλες ηχογραφήσεις, κατασκευές «ηχητικών εφέ». Με τη συμβολή σημαντικών συγγραφέων, εμπνευσμένων σκηνοθετών και μεγάλων ηθοποιών το ραδιόφωνο έκανε το θέατρο πιο προσιτό στο ευρύ κοινό.
(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)