07 December 2008

Ακύρωση λογοκρισίας

Την ανάκληση απόσυρσης του βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου εξετάζει εκ νέου η Δικαιοσύνη



Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση της συγγραφέως Έρσης Σωτηροπούλου, με την οποία ζητεί την ανάκληση απόφασης του δικαστηρίου για απόσυρση από τις σχολικές βιβλιοθήκες του βιβλίου της με τίτλο «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές».

Η συγγραφέας υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η εν λόγω απόφαση προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της, είναι αντισυνταγματική και βάλλει ευθέως κατά της πνευματικής δημιουργίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Η επίδικη απόφαση για απόσυρση είχε εκδοθεί έπειτα από προσφυγή του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, ο οποίος χαρακτήριζε το βιβλίο άσεμνο και πορνογραφικό και τόνιζε ότι πλήττει τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας. Στο δικαστήριο κατέθεσε τη Δευτέρα υπέρ της συγγραφέως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Μετά το θόρυβο που είχε ξεσπάσει με την απόφαση απόσυρσης του βιβλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος του πρωτοδίκη που είχε εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Η πειθαρχική έρευνα διενεργείται ήδη από αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Το βιβλίο έχει πάρει το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2000 και το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω», ενώ έχει εκδοθεί σε Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία και Σουηδία.
(in.gr, 1/12/2008)