18 December 2008

The Bill Cosby Show

Διάφοροι μελετητές της αμερικάνικης πολιτικής και της κοινωνίας υποστήριξαν ότι σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή πολλών λευκών Αμερικάνων έναντι των μαύρων συμπατριωτών τους, έπαιξε το σίριαλ της δεκαετίας του '8Ο μιας οικογένειας μαύρων και των φίλων τους με επικεφαλής τους ηθοποιούς Bill Cosby και Phylicia Rashad στο ρόλο των γονέων. Ακόμα και οι φίλοι και επισκέπτες της οικογένειας στη σειρά αυτή ήταν μαύροι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου εμφανιζόταν κάποιος λευκός συμμαθητής. Για πολλές δεκαετίες συνυπήρχαν στις ΗΠΑ οι λευκοί με τους μαύρους σε παράλληλες κοινωνίες, με μόνο ευκαιριακές, κυρίως επαγγελματικές επαφές.



Οι δραστηριότητες και τα προβλήματα της τηλεοπτικής οικογένειας και του καθενός μέλους της ξεχωριστά, οι οποίες αντανακλούσαν την εικόνα μιας οικογένειας λευκών της ανώτερης μεσαίας τάξης, άλλαξε τις αντιλήψεις πολλών Αμερικάνων και τους βοήθησε να προσεγγίσουν πολύ πιο εύκολα την ιδέα ενός έγχρωμου προέδρου των ΗΠΑ. Εννοείται ότι είχαν προηγηθεί από δεκαετιών πολλοί έγχρωμοι δήμαρχοι, κυβερνήτες, βουλευτές, γερουσιαστές και υπουργοί, αλλά στο άλμα προς την προεδρία φαίνεται να βοήθησε η εικόνα της τηλεοπτικής οικογένειας του Bill Cosby. Δεν είναι τυχαίο δε ότι και τα σκέρτσα on camera με τα κορίτσια των Obama και οι αναφορές σε οικογενειακά θέματα, τα οποία ήταν σίγουρα προμελετημένα, αποδίδουν τις χαρούμενες στιγμές εκείνης της τηλεοπτικής οικογένειας.


Στην πρώτη φωτογραφία είναι τα μέλη της οικογένειας από το "Bill Cosby Show" και στη δεύτερη οι τηλεοπτικοί "γονείς" Bill Cosby και Phylicia Rashad σε πρόσφατες φωτογραφίες τους. Γερνάνε και οι ηθοποιοί, ε;
(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)