13 June 2009

«Η γυναίκα είναι σαν το έπιπλο»...

λέει ο Μοαμάρ Καντάφι



Τις αντιλήψεις για τις γυναίκες που επικρατούν στις μουσουλμανικές χώρες εξέθεσε ο πρόεδρος της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εκατοντάδων Ιταλίδων από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας.

«Η γυναίκα είναι σαν ένα έπιπλο το οποίο μπορεί κανείς να αλλάξει όταν θέλει και κανείς δεν θα ρωτήσει ποτέ γιατί το έκανε», δήλωσε ο Λίβυος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Πρόσθεσε όμως ότι «ο κόσμος χρειάζεται μια γυναικεία επανάσταση που θα στηρίζεται σε μια πολιτιστική επανάσταση», χωρίς να διευκρινίσει τί εννοούσε.

Ο Καντάφι αναφέρθηκε ακόμη σε «μεγάλες γυναίκες στην ιστορία της Ιταλίας», μεταξύ των οποίων η Ματθίλδη Σεράο, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων της σύγχρονης Ιταλίας και η διάσημη ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε, προσθέτει ακόμα το Ansa.

Πάντως, η Ιταλίδα υπουργός Ίσων Ευκαιριών, Μάρα Καρφάνια, διαβεβαίωσε πριν από την έναρξη της συνόδου ότι θα ζητήσει «προσωπικά από τον Λίβυο ηγέτη να δεσμευτεί για να μπορέσουν οι γυναίκες στην Αφρική, όπως παντού στον κόσμο, να δουν να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους».

(BHMA, 12/6/2009)