06 June 2010

Κάθε τρία τσιγάρα μια μετάλλαξη

(ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/5/2010)

Δεκάδες χιλιάδες μεταλλάξεις παρουσιάζονται σε έναν βαρύ καπνιστή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Νature». Ερευνητική ομάδα από τη βιοτεχνολογική μονάδα Genentech της εταιρείας Roche στην Καλιφόρνια συνέκρινε όλες τις γενετικές μεταλλάξεις στον όγκο πνεύμονα ενός ασθενούς που κάπνιζε περί τα 25 τσιγάρα την ημέρα επί 15 χρόνια. Οπως ανακάλυψαν έκπληκτοι οι επιστήμονες, στον όγκο του ασθενούς εμφανίζονταν περί τις 50.000 μεταλλάξεις!

«Πενήντα χιλιάδες μεταλλάξεις είναι ένας τεράστιος αριθμός. Κανένας ως σήμερα δεν έχει αναφέρει τόσο μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις αυτές συνδέονται πιθανότατα με το ιστορικό καπνίσματος του ασθενούς, κάτι που είναι άκρως ανησυχητικό» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ζεμίν Ζανγκ. Σύμφωνα με τον Ζανγκ, ένας υπολογισμός σχετικά με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε ο ασθενής και τον αριθμό των μεταλλάξεων που παρουσίαζε έδειξε ότι για κάθε τρία τσιγάρα «γεννιόταν» μια νέα μετάλλαξη.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν τόσο από τα ευρήματά τους ώστε προχώρησαν σε περαιτέρω αναλύσεις προκειμένου να δουν αν είχαν κάνει λάθος. Και όμως, τα αποτελέσματα ήταν εντελώς σωστά. «Αυτό μπορεί να κάνει αρκετούς να σκεφθούν διπλά να κόψουν το κάπνισμα» σημείωσε ο ερευνητής.

Οπως είπε, αν ένας καπνιστής αναλογιστεί πόσες μεταλλάξεις θα εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του στο γονιδίωμά του εξαιτίας του τσιγάρου, μάλλον θα λάβει πιο εύκολα την απόφαση να αποχωριστεί τη βλαβερή συνήθεια.
Και κάθε βιολογική μετάλλαξη είναι μια υποψηφιότητα για καρκίνο. Ο οργανισμός αντιδρά μεν, αλλά 1-2-3 να του ξεφύγουν, έχουμε τις οδυνηρές συνέπειες...