10 July 2010

Αλλάχ κατά βαβουζέλας

Με θρησκευτικό διάταγμα (φάτουα ή φάτβα, κάτι σαν πατριαρχική εγκύκλιος) οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσαν τις βουβουζέλες, ο θόρυβος των οποίων ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ, γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα The National.

«Εάν είναι τόσο δυνατές που να βλάπτουν την ακοή, τότε οι βουβουζέλες θεωρούνται χαράμ [απαγορευμένες]» αναφέρεται στη φάτουα που εξέδωσε η Γενική Αρχή Ισλαμικών Υποθέσεων.  «Οι εισαγωγείς και οι πωλητές οφείλουν να βεβαιώνονται ότι ο θόρυβός τους δεν ξεπερνά τα 100 ντεσιμπέλ ώστε να μην βλάπτεται η ακοή των ανθρώπων» προστίθεται στο διάταγμα.



Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, η Αρχή σημειώνει στη φάτουα υπ' αριθμόν 11.625 ότι οι περιβόητες νοτιοαφρικανικές τρομπέτες, ακόμη και αυτές που δεν κάνουν πολύ θόρυβο, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο στα γήπεδα.

Οι πλαστικές βουβουζέλες με τον οξύ, μονότονο ήχο, έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, αναγκάζοντας πολλά τηλεοπτικά κανάλια να αναζητήσουν νέους τρόπους για να «φιλτράρουν» το συνεχές βουητό τους.
Παρατηρώ ότι δεν αρκούσε μια αστυνομική διαταγή, αλλά έπρεπε να γίνει επίκληση στον Αλλάχ και να εκδοθεί θρησκευτικό διάταγμα για να περιοριστεί ο θόρυβος από τις καραμούζες. Τέτοια οπισθοδρομικότητα των μονοθεϊστών της Μέσης Ανατολής! Καί έχουν εκδοθεί πάνω από 11.000 θρησκευτικές εγκύκλιοι, πού να τις ξέρει και να τις θυμάται ο πιστός; Γι' αυτό χρειάζεται και πληρώνεται ο ιμάμης, για να μελετάει τις γραφές και να επιβάλλει κανόνες...