16 July 2010

Ανύπαρκτες δωρεές για φοροαπαλλαγή

Σε αργία έχουν τεθεί δύο ιερείς ναών της περιοχής των Φαρσάλων, σε βάρος των οποίων διερευνάται υπόθεση χορήγησης αποδείξεων για εικονικές δωρεές προς τους ναούς. Παράλληλα, έλεγχοι διενεργούνται και από επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών για τα φυσικά πρόσωπα, τους υποτιθέμενους δηλαδή δωρητές, οι οποίοι με τις αποδείξεις από τους ναούς πετύχαιναν φοροαπαλλαγές για διάφορα ποσά.

Το οικονομικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν εφοριακοί εντόπισαν σε σωρεία δηλώσεων φόρου εισοδήματος ανεξήγητα μεγάλο αριθμό -αλλά και υψηλά ποσά- δωρεών προς ιερούς ναούς της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών ελέγχονται δεκάδες φοροδηλώσεις με δωρεές προς ιερούς ναούς, ύψους από μερικές εκατοντάδες ευρώ έως μερικές δεκάδες χιλιάδες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και επαναλαμβανόμενες. Για τις δωρεές αυτές, οι υπεύθυνοι των ναών χορηγούσαν αποδείξεις οι οποίες εκπίπτουν των δηλώσεων φόρου, ενώ η αντίστοιχη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι αμελητέα.
Στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο και υπό την πίεση της Εκκλησίας, συντελέστηκε ένα ακόμη «ιερό» παζάρι, καθώς μειώθηκαν στο ελάχιστο οι συντελεστές φόρου για δωρεές (προς ναούς-μονές), από 10% και 5% σε 1% και 0,5% αντίστοιχα!
(Ελευθεροτυπία, 13/7/2010)


Αν πλήρωναν και οι παπάδες κανονικά το φόρο δωρεάς, όπως όλοι οι πολίτες, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, ούτε με τη δωρεά ούτε με τη βεβαίωση για φοροαπαλλαγή. Ας δώσει καθένας τα λεφτά του όπου και όποτε θέλει! Φρόντισε όμως το "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ να ευνοήσει τον εκκλησιαστικό μηχανισμό, να πληρώνει ελάχιστο φόρο και να διαχειρίζονται αυτό το προνόμιο προς όφελος των παπάδων... Δεν θα αφήσει ο επιχειρηματίας που παίρνει βεβαιώσεις για φοροαπαλλαγή, στον ιερέα το κατιτίς του για τα έξοδα; Αλίμονο!