12 July 2010

Κοροϊδεύουν συστηματικά...

(Από Ελευθεροτυπία, 12/7/2010)

Διαψεύσεις...


Την περασμένη Δευτέρα δημοσίευσε η «Ε» όσα περί πρόωρων εκλογών είχε πει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπήρξαν αυτές οι τοποθετήσεις από τον υπουργό. Παράλληλα, διοχετευόταν «παραπολιτικά» ότι «ο Καστανίδης ό,τι θέλει να πει έχει το θάρρος να το πει δημόσια». Την Παρασκευή ο κ. Καστανίδης στο ραδιοσταθμό «Θέμα 98,9» είπε τα ίδια, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θέλει νομιμοποίηση και προτείνει προσφυγή στις κάλπες. Τι τις θέλουν τις διαψεύσεις;
Λας


Ανέξοδα λόγια


Ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι θα σεβαστεί το Μνημόνιο, αλλά θα πάρει «από αλλού για να δώσει στους συνταξιούχους». Να διορθώσει, δηλαδή, την αδικία που έγινε με την κατάργηση των 13ης και 14ης συντάξεων. Αν και η Ν.Δ. άλλα δείγματα έδωσε ως κυβέρνηση -μείωσε τη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ έβαλε φόρο στα τριάρια, κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς στις επιχειρήσεις, συμπίεσε τον φόρο στα μερίσματα κ.ά.- κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ούτε το Μνημόνιο. 

Προβλέπει ότι οι δαπάνες για συντάξεις δεν μπορεί να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 (από 12,5% σήμερα). Όσο και να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ήθελε μια επόμενη κυβέρνηση να πάρει από τους κατέχοντες για να στηρίξει τους μη έχοντες, δεν μπορεί. Αρα ο Σαμαράς είτε δεν διάβασε το Μνημόνιο είτε θα αυξήσει τόσο (πολύ) τα όρια ηλικίας, που θα μειωθούν δραστικά οι συνταξιούχοι. Η τρίτη εκδοχή της διακήρυξης χωρίς αντίκρισμα προκύπτει αυθόρμητα.
Μγς



Δεν έγινε ποτέ αλλά κόστισε 14 εκατ. €

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή στοιχεία που κατατέθηκαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου με εντολή του υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Η εκδήλωση αφορούσε την απονομή ετήσιων βραβείων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και θα λάβαινε χώρα στο Αθηνών Αρένα στις αρχές του 2006.

Για τη διοργάνωσή της ο αρμόδιος τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, είχε υπογράψει συμβάσεις με εταιρίες δημοσίων σχέσεων για υψηλότατες αμοιβές. Η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και πλέον το ελληνικό δημόσιο, βάσει αποφάσεων αγγλικών δικαστηρίων, υποχρεούται να καταβάλει 14 εκατ. ευρώ.

Υπεύθυνος της έρευνας ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Σημιτζόγλου.