03 November 2010

Συνέντευξη με τον Τάσο Κρομμύδα,

μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο στην Αθήνα με το «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη


Ερώτηση: Τάσο, γιατί αποφάσισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την Αθήνα;

Τ.Κ.: Μα δε συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ. Στηρίξαμε πριν από αυτό την πρωτοβουλία γύρω από τον κο Καμίνη προκειμένου να έχουμε επιτέλους αλλαγή διοίκησης στο Δήμο Αθηναίων μετά τις καταστροφικές θητείες του κ. Κακλαμάνη και των προκατόχων του. Κυρίως όμως για να εξασφαλίσουμε μια αλλαγή πορείας για την πόλη μας.

Ιδιαίτερο ρόλο στην απόφασή μας αυτή είχε η πολύ θετική απήχηση της πρωτοβουλίας και κυρίως του ίδιου του κου Καμίνη σε μεγάλο μέρος της Κοινωνίας των Πολιτών. Μην ξεχνάμε πως ο Γιώργος Καμίνης είναι ο ίδιος ενεργός πολίτης εκτός κομμάτων ή μηχανισμών, πανεπιστημιακός, με επιτυχημένη θητεία ως «Συνήγορος του Πολίτη» για πολλά χρόνια. Γνωρίζει τα προβλήματα της Αθήνας από τη σκοπιά των πολιτών της και ξέρει να δίνει και να κερδίζει μάχες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως από τους υποψηφίους του συνδυασμού «Δικαίωμα στην πόλη» απουσιάζουν κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πως από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Σκανδαλίδη, συμμετέχουν μόνο δύο, κατά γενική ομολογία οι πιο πετυχημένοι και άφθαρτοι.

Το «Δικαίωμα στην πόλη» στηρίζεται από 4 διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη συγκεκριμένη περίπτωση βάζοντας την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων της Αθήνας πάνω από τις πολιτικές τους διαφορές και την κομματική καταγραφή. Κυρίως όμως έχει καταφέρει να εμπνεύσει πλήθος συμπολίτες μας που βλέπουν ένα συνδυασμό από πολίτες για τους πολίτες να μπορεί να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου φέρνοντας στο προσκήνιο τα δικαιώματά τους.

Συνολικά σε ότι αφορά τις εκλογές της Κυριακής, οι κατά τόπους συνεργασίες των Οικολόγων Πράσινων είναι αποκλειστικά τοπικές και προγραμματικές. Στις περιφέρειες, όπου το κεντρικό πολιτικό στίγμα είναι πιο έντονο, κρατήσαμε αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη Ν.Δ. Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά τους συνδυασμούς που στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Ερώτηση: Ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του συνέντευξη έθεσε κάποια διλήμματα και προσπάθησε να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβερνητική πολιτική. Πόσο αφορά αυτό το «δικαίωμα στην πόλη» και πώς το σχολιάζεις γενικότερα;

Τ.Κ.: Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να αναζητά στήριξη των κυβερνητικών επιλογών του. Δεν μπορεί όμως να κομματικοποιεί τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ούτε –πολύ περισσότερο- να υπονοεί προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που δεν του επιτρέπει άλλωστε το ίδιο το Σύνταγμα. Από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο κος Καμίνης είχε τονίσει και ξεκαθαρίσει πως η υποψηφιότητά του έχει υπερκομματικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, με στόχο την αλλαγή πορείας για την Αθήνα. Το επανέλαβε άλλωστε και στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 2 Νοεμβρίου.

Από πλευράς μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να είναι δεύτερη προτεραιότητα. Δεν παραγνωρίζουμε τις κεντρικές πολιτικές προεκτάσεις, θέλουμε όμως να βάλουμε στο επίκεντρο τα ζητήματα αυτοδιοίκησης και καθημερινής ζωής που για άλλη μια φορά κινδυνεύουν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Η επιλογή να προβληθούν οι τοπικές εκλογές ως  πλασματικό δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, όπως προκρίνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, δεν είναι παρά μια πειρατεία στην ψήφο των πολιτών για την αυτοδιοίκηση.

Την εποχή της κρίσης το ζητούμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να παίξει βασικό ρόλο στην προώθηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα στηρίζει την ευημερία κυρίως στην αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής για όλους ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη.

Ερώτηση: Τι άλλο θα ήθελες να προσθέσεις για τις εκλογές στην Αθήνα και τη συμμετοχή σου και των άλλων Οικολόγων Πράσινων στο ψηφοδέλτιο του Καμίνη;

Τ.Κ.: Η κατάσταση που όλοι ζούμε καθημερινά στην Αθήνα είναι σε όλους γνωστή για να χρειάζεται περιγραφές. Πρόκειται για μια πόλη σε εγκατάλειψη, παρατημένη κυρίως από την ίδια τη Δημοτική Αρχή, η οποία μονίμως προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες της σε κάποιον άλλον: στην κυβέρνηση, τους μετανάστες, το ΔΝΤ.

Ίσως ο δυσκολότερος αντίπαλός μας είναι η παραίτηση των ίδιων των πολιτών, η διάχυτη αίσθηση πως η σημερινή είναι η φυσική κατάσταση της πόλης μας και πως τίποτε δεν αλλάζει. Θέλουμε να δώσουμε μια διέξοδο πέρα από τις εκρήξεις αγανάκτησης ή τον εθισμό σε μια πραγματικότητα που μας πνίγει. Όπως δείχνει και η εμπειρία από πλήθος ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είναι ρεαλιστικό να αλλάξει, αρκεί βέβαια να ανεβάσουμε πρώτα τον πήχη των προσδοκιών μας από αυτήν.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια τώρα Πράσινοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στους Δήμους και στις Περιφέρειες πρωταγωνιστούν σε καινοτόμες λύσεις, κάνουν τις πόλεις τους πιο βιώσιμες και κερδίζουν την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών.

Στις 7 Νοεμβρίου νομίζω πως ήρθε η ώρα να εκλέξουμε τους πρώτους Πράσινους δημοτικούς συμβούλους και στην Αθήνα  Μπορεί κανείς να δει περισσότερα στο www.ecoathens.gr