24 November 2010

Σε ύφεση η παγκόσμια επιδημία HIV/AIDS

(in.gr, 24/11/2010)

Παρόλο που εκατομμύρια ασθενείς εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, τα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε την Τρίτη o ΟΗΕ.

Στη διάρκεια του 2009 ο ιός μόλυνε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας μείωση κατά 19% σε σχέση με τα 3,1 εκατ. νέα κρούσματα του 2001. Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον HIV στα τέλη της περυσινής χρονιάς, αριθμός μειωμένος κατά 100.000 σε σχέση με το 2008. Συνολικά 56 χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν ή να μειώσουν τον ρυθμό νέων λοιμώξεων.

«Σταματήσαμε την εξάπλωση της επιδημίας και αρχίζουμε να την αναστρέφουμε. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS» δήλωσε ο Μίσελ Σιντίμπε, εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS. «Παρόλα αυτά, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε θέση να πούμε "η αποστολή εξετελέσθη"» προειδοποίησε.

Όπως αναφέρει το AFP, οι ασθενείς που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τη σωτήρια φαρμακευτική αγωγή αυξήθηκαν από τους 700.000 το 2004 στα 5,2 εκατομμύρια το 2009. Παρά τη βελτίωση, όμως, 10 εκατομμύρια ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. «Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά» ανέφερε ο Σιντίμπε.

Πρόσθεσε ότι το 2009 τα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων σταμάτησαν να αυξάνονται για πρώτη φορά. «Αν σταματήσουμε τη χρηματοδότηση, οι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία θα αρχίσουν να πεθαίνουν, είπε. Τα περισσότερα νέα κρούσματα, περίπου το 70% του παγκόσμιου συνόλου, καταγράφηκαν πέρυσι στην υποσαχάρια Αφρική. Ακόμα κι εκεί, όμως, η ύφεση είναι αισθητή. Αντίθετα, οξεία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.

Στα ανησυχητικά στοιχεία έρχεται να προστεθεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Από τους 60 εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνθηκαν από την αρχή της επιδημίας, περίπου οι μισοί έχουν πλέον πεθάνει.
Ευχάριστα τα μηνύματα αλλά και εύλογες οι απορίες: Τί έγιναν εκείνες οι θριαμβευτικές απειλές από οπισθοδρομικούς θεόπληκτους, δηλαδή ότι το AIDS είναι τιμωρία του θεού για τους αμαρτωλούς κτλ. κτλ.; Έπαψαν να είναι αμαρτωλοί ή ηττήθηκε άλλη μια φορά ο θεός από την επιστήμη; Όπως ηττήθηκε από τα εμβόλια κατά των επιδημιών (ευλογιά, πανούκλα, χολέρα ήταν κάποτε θεϊκές τιμωρίες!)... Όπως ηττήθηκε από τα αντιβιοτικά κατά της φυματίωσης (άλλη μάστιγα του θεού κατά των απίστων!)... Όπως ηττάται κάθε φορά από την επιστήμη η μεθοδευμένη εξαπάτηση των επαγγελματιών της πίστης και εκμεταλλευτών του ανθρώπινου πόνου και η οπισθοδρομικότητα, ευπιστία και βλακεία των εκ φύσεως ηλιθίων...