22 November 2010

Τελικά, η μετά θάνατον ζωή εξελίσσεται στα καράβια;

(Πρώτο Θέμα, 11/11/2010)

Υπάρχει «ζωή» στον Τιτανικό; Στο ερώτημα αυτό θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση οι... ειδικοί. Ποιοι ειδικοί; Μα, φυσικά, οι... κυνηγοί φαντασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα από 20... τρελαμένους τύπους, που ασχολούνται με την παραφυσική δραστηριότητα, θα επιχειρήσουν, τον Απρίλιο του 2011, να καταδυθούν στο σημείο του ναυαγίου του διάσημου κρουαζιερόπλοιου, που βρίσκεται σε απόσταση 960 μιλίων από τις ακτές της Νέας Υόρκης.

Η ομάδα των ερευνητών αυτών θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή στα απομεινάρια του πιο διάσημου ναυαγίου όλων των εποχών, που σημειώθηκε στις 15 Απριλίου του 1912, λίγο πριν το κρουαζιερόπλοιο της «White Star Line» ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι. Από τους συνολικά 2.208 επιβαίνοντες, επιβίωσαν μόλις 712.

Σήμερα, το ναυάγιο είναι επισκέψιμο μέσω του βαθυσκάφους MIR, που ξεκινά από το Σεντ Τζον του Καναδά και μεταφέρει τουρίστες στην πλώρη και τη γέφυρα, όπου ο καπετάνιος Ε. Σμιθ έδωσε τις τελευταίες του διαταγές. Διάφοροι ιστορικοί και επιστήμονες αναφέρουν ότι οι επισκέψεις επιταχύνουν τη φυσιολογική διαδικασία διάβρωσης και ότι το ναυάγιο θα καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Αυτά τα 50 χρόνια, βέβαια, δεν είναι τίποτα μπροστά στην... αιωνιότητα, στην οποία φιλοδοξούν να περάσουν οι 20 παράτολμοι ερευνητές, αν καταφέρουν να αποδείξουν, με τη χρήση ειδικών συσκευών, ότι οι νεκροί του «Τιτανικού» στέλνουν, μέσω ηλεκτρονικών ηχητικών σημάτων, «μήνυμα» ότι βρίσκονται ακόμα εκεί, στο βυθό της παγωμένης θάλασσας... Προκειμένου μάλιστα, να... δελεάσουν τα πνεύματα των ναυαγών να κάνουν την εμφάνισή τους, οι... σύγχρονοι «Ghost Busters» σχεδιάζουν μια ακριβή, λεπτομερή αναπαράσταση της εποχής.

«Θα ξαναδημιουργήσουμε την αυθεντική ατμόσφαιρα, τρώγοντας το ίδιο κρέας που είχε σερβιριστεί τη νύχτα που το πλοίο βυθίστηκε. Θα βάλουμε να παίζει η ίδια μουσική» εξηγεί ο Μάθιου Κέλι, που θα πάρει μέρος στην παράτολμη επιχείρηση.

Απομένει, λοιπόν, να διαπιστώσουμε εάν, όντως, «the truth is out there» ή, καλύτερα, «down there»...