25 May 2011

Το μεγαλύτερο τέρας

από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ, Ελευθεροτυπία, 24/5/2011

Όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι το χειρότερο ολυμπιακό τέρας είναι ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο. Γιατί, με το κεντρικό του κτήριο να παραπέμπει σε κάτι μεταξύ αεροδρομίου, φυλακής και τρελάδικου, τραυμάτισε βάναυσα το αττικό περιβάλλον, που στο συγκεκριμένο σημείο θυμίζει λίγο Τοσκάνη. Και γιατί, ενώ το κόστος του έφτασε στο ασύλληπτο ύψος των 250 εκατ. €, εν τούτοις η επίδρασή του επί των ιπποδρομιών ήταν αρνητική πέρα ώς πέρα.

Πεταμένα λεφτά από μια κυβέρνηση (Σημίτη) που, ενώ υποψιαζόταν ότι το εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν συμβατό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ανήγειρε άχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις- μαμούθ, για να τα κονομήσουν οι εργολάβοι.

Σήμερα ο ιππόδρομος του Μαρκόπουλου, με πολύ δύσκολη την πρόσβαση του κοινού και έχοντας εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος διεξαγωγής των ιπποδρομιών, θυμίζει νεκροταφείο. Κούρσες γίνονται στη χάση και τη φέξη και λεφτά για να πληρωθούν τα έπαθλα δεν υπάρχουν. Πολλοί φοβούνται ότι σε λίγο δεν θα εξαργυρώνονται ούτε τα κερδισμένα δελτία του στοιχήματος!

Η κατάρρευση μιας μονοπωλιακής επιχείρησης τζόγου αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, που χρεώνεται στα κόμματα και τις κυβερνήσεις που οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι. Τον ιππόδρομο διοικούν εδώ και χρόνια κομματικά στελέχη, τα οποία πιο πριν αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξή του! Ανθρωποι που, όπως λένε οι από μέσα, δεν ξέρουν ούτε από πού κατουράει το άλογο...

Μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν γίνει: Πρώτα η φορολόγηση των επάθλων -δηλαδή της χασούρας τού κάθε χομπίστα μικρού ή μεγάλου ιδιοκτήτη- με αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή η ιδιοκτησία και να καταρρεύσει όλο το σύστημα. Και κατόπιν η καθιέρωση στοιχηματισμού σε ξένες ιπποδρομίες, αλλά εσχάτως και σε κυνοδρομίες - αποφάσεις που έδωσαν τη χαριστική βολή στον ελληνικό ιππόδρομο.

Οκτώ χρόνια μετά τη λειτουργία του ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, το κράτος χρωστάει στις τράπεζες περίπου όσα δανείστηκε για την ανέγερσή του: 250 εκατ. ευρώ, τα οποία με τους ανατοκισμούς καλπάζουν... Ολ' αυτά συζητήθηκαν στη γεν. συνέλευση της Φιλίππου Ενώσεως, την Παρασκευή, με τη βεβαιότητα ότι αν δεν γίνει κάτι -και μάλιστα γρήγορα- το μαγαζί κατεβάζει ρολά...

Από την άποψη αυτή οι Γάλλοι της PMU, με 250 ιπποδρόμους στην πατρίδα τους και μια φήμη που έχει κάνει τρεις φορές το γύρο του κόσμου, εμφανίζονται σαν από μηχανής θεοί. Πράγμα που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την, έτσι κι αλλιώς, δυσχερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Έτσι είναι... Τώρα ξεπουλάμε. Και ειδικά στους καλούς πελάτες κάνουμε και τεμενάδες, που μας γλιτώνουν από τα χειρότερα!