06 March 2007

Η Προμηθέα και νεότερη συνέχεια...

Η σπάνια Προμηθέα που εξόργισε τους ομογενείς

Πριν από περίπου ένα χρόνο, σχεδόν κανείς στην Ελλάδα αλλά και την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ δεν ήξερε το όνομα της δεκαπεντάχρονης Προμηθέας Ολυμπίας Κυρήνης Πυθίας. Ενδεχομένως έπρεπε να είχαμε πληροφορηθεί ότι η χαρισματική έφηβος που ζει στη Μοντάνα είχε καταφέρει να μπει στα έξι της μόλις χρόνια στο πανεπιστήμιο. Παρέμενε όμως στην αφάνεια, χωρίς να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα ελληνικά ούτε και τα αμερικανικά ΜΜΕ. Στις ελάχιστες αναφορές συγκατελεγόταν ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBS για τα παιδιά–θαύματα, ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας της Μοντάνα για το γεγονός ότι η Προμηθέα έγινε στα 14 της έτη η νεότερη απόφοιτος του Πανεπιστημίου στην Πολιτεία και μια συνέντευξή της σε μεγάλης κυκλοφορίας ελληνική εφημερίδα για τα κατορθώματα και τις φιλοδοξίες της. Σε άλλο –πρόσφατο– αφιέρωμα ελληνοαμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων, η κοπέλα αναφερόταν μάλιστα ως ο ταλαντούχος νεαρός Promethea O. Pythaitha (sic), ο οποίος βραβεύθηκε από το Πανελλήνιο Ιδρυμα Υποτροφιών με έδρα τις ΗΠΑ και επιθυμούσε να σπουδάσει ρομποτική.

Μέσα σε μια ημέρα, στα τέλη Φεβρουαρίου όλα άλλαξαν. Η νεαρή με το λαμπρό μυαλό και τα τέσσερα αρχαιοελληνικά ονόματα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στους κόλπους της ομογένειας όσο και στην Ελλάδα. Αφορμή ήταν η ομιλία της σε ένα γεύμα για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο. Η αριστούχος φοιτήτρια κλήθηκε να εκφωνήσει λόγο για τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό, όμως οι απόψεις της δεν ήταν εκείνες που έχει η πλειονότητα των Ελληνοαμερικανών για την Ορθοδοξία. Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, δίπλα στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τον μητροπολίτη του Σικάγου κ. Ιάκωβο, η Προμηθέα δεν εξύμνησε, όπως αναμενόταν, τον χριστιανισμό. Αντιθέτως, υπογράμμισε με έμφαση ότι επρόκειτο για μισαλλόδοξη θρησκεία που ήταν υπεύθυνη για την παρακμή της αρχαίας Ελλάδας.

Ο Ιουστινιανός

Ιδιαίτερη θέση στην ομιλία της αριστούχου φοιτήτριας κατείχε το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Σκυθούπολης, ένα «χριστιανικό σφαγείο» όπου εκτόπιζαν οι βυζαντινοί βασιλείς τα πρώτα χρόνια της αυτοκρατορίας όσους Ελληνες επέμεναν να λατρεύουν το δωδεκάθεο. Με έντονη ελληνοαμερικανική προφορά αλλά πολλές λέξεις στην καθαρεύουσα, η Προμηθέα συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον του χριστιανισμού, διατρέχοντας άλλες ιστορικές περιόδους. Αναφέρθηκε στον Ιουστινιανό, τον «αιματοβαμμένο τύραννο» που κατέστρεψε τους παλαιότερους ναούς και τα αγάλματα, απαγόρευσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προσπάθησε να σβήσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό από το πρόσωπο της γης.

Οι τόνοι κορυφώθηκαν επίσης και όταν μίλησε για τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Η Προμηθέα υποστήριξε από βήματος ότι οι κληρικοί και οι μοναχοί της επίσημης Εκκλησίας αντί να συμπαρασταθούν στους ξεσηκωμένους Ελληνες πολλές φορές πρόδωσαν τους πατριώτες όπως στην περίπτωση του υιού του Κολοκοτρώνη. Οι μόνοι που ξέφυγαν από την αιχμηρή γλώσσα της νεαρής ήταν οι Ελληνες διαφωτιστές που προσπαθούσαν μόνοι τους να ξυπνήσουν το πνεύμα του υπόδουλου ελληνικού λαού. Στο μεταξύ, ο λόγος ήταν διανθισμένος με διάφορες θέσεις για την ανωτερότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και γλώσσας, όχι απαραιτήτως θεμελιωμένες επιστημονικά.

Το ακροατήριο, αποτελούμενο από μέλη του κλήρου και της ομογένειας, παρακολουθούσε κεραυνοβολημένο, ενώ στο τέλος κάποιοι αντέδρασαν έντονα εναντίον της μικρής. Τα χειρότερα απεφεύχθησαν χάρις στην ψύχραιμη επέμβαση του μητροπολίτη κ. Ιάκωβου. Η εκδήλωση που ξεκίνησε με ύμνους για την Προμηθέα έληξε άδοξα και έκτοτε αποσπάσματά της προβάλλονται στο Διαδίκτυο όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το πενηντάλεπτο βίντεο. Τα ερωτήματα που εκφράστηκαν τις επόμενες ημέρες ήταν αναμενόμενα. Κάποιοι αμφέβαλαν για το κατά πόσον η κοπέλα είχε συντάξει μόνη της την ομιλία ή κάποιοι την χρησιμοποίησαν ως φερέφωνο για να διακονήσουν τις απόψεις τους περί δώδεκαθεου. Παράλληλα, θεωρήθηκε ακραία προκλητικό να θελήσει να αναπτύξει τις θεωρίες της για την χριστιανική μισαλλοδοξία σε μια αίθουσα γεμάτη πιστούς και μιλώντας ανάμεσα σε δύο διακεκριμένους κληρικούς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νεαρή Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία είναι διαποτισμένη με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πλάσμα. Ολόκληρη η ιστορία της ζωής της είναι μοναδική, φορτισμένη με το βαρύ όραμα της μητέρας και των δασκάλων της. Υιοθέτησε το πομπώδες και μακροσκελές όνομά της μόλις πρόσφατα αλλάζοντας το Jasmine Li Lysistrata για να λειτουργεί προφανώς ως αρχαιοελληνικός τίτλος τιμής. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της επέλεξε – ανάμεσα στα άλλα το όνομα Πυθία διότι είναι πεπεισμένη ότι ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να φέρει σε πέρας μια πολύ σημαντική αποστολή. Στο μέλλον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιστημονική της γνώση για να καταπολεμήσει –σύμφωνα με τις δηλώσεις της– τον καρκίνο, το διαβήτη, το έιτζ, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τοξική βροχή και μια σειρά άλλων απειλών για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η μητέρα

Η ελληνικής καταγωγής μητέρα της Γεωργία Σμιθ, 51 ετών, είναι καθαρίστρια αλλά έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την ειδικών δεξιοτήτων κόρη της, με της οποίας τον πατέρα δεν παντρεύτηκε ποτέ. Η ίδια είχε μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο καθώς η δική της μάνα δεν είχε χρήματα να την αναθρέψει. Από τότε ονειρευόταν να κάνει ένα παιδί που θα ήταν ξεχωριστό και θα έσωζε τον κόσμο. Το πρώτο της παιδί η Βανέσα έμεινε ανάπηρη σε τροχαίο και ο γιος της Απόλλωνας είχε προβλήματα νοητικής και σωματικής ανάπτυξης. Για χρόνια η οικογένεια ζούσε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, καθώς αντιμετώπιζε τεράστια οικονομική δυσκολία.

Κάποια έτη αργότερα γεννήθηκε η δεύτερη κόρη της, η τότε Τζάσμιν νυν Προμηθέα, ως απάντηση στις προσευχές της. Αρχισε να κάνει τα πρώτα της μαθήματα μαθηματικών από το Διαδίκτυο σε ηλικία 5 ετών. Στα 6 είχε μπει στο πανεπιστήμιο και είχε ίνδαλμα τον Αϊνστάιν (μέχρι που έμαθε τις επιπτώσεις της ατομικής βόμβας). Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, το κοριτσάκι δεν έχει βιώσει φυσιολογική παιδική ηλικία και συχνά αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τους συμφοιτητές της που την περιγελούν. Αντί να ενδιαφέρεται για τα αγόρια, προτιμά να μιλάει με καθηγητές για την κβαντική μηχανική. Εχει επισκεφθεί την Ελλάδα και μάλιστα εμφανίστηκε πρόσφατα και σε εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά. Ακούγεται αστείο αλλά το ευχάριστο βράδυ όπου στο βήμα θα στεκόταν μια έφηβη–θαύμα με αρχαιοελληνικό όνομα και ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να εξυμνήσει τον χριστιανισμό μετατράπηκε στον χειρότερο εφιάλτη των θεοσεβούμενων ομογενών. Ενα αμερικανικό όνειρο από την ανάποδη...

(της Μαργαρίτας Πουρνάρα, Καθημερινή, 6/3/2007)

Κι άλλο σχετικό κείμενο σ' αυτή τη διεύθυνση!