20 March 2007

Mετάνιωσε που έριξε το άγαλμα του Σαντάμ

...

Πριν από τέσσερα χρόνια, με χέρια κόκκινα από το αίμα και βουρκωμένα μάτια, ο Καντίμ Αλ Τζουμπουρί χτυπούσε με ένα τεράστιο σφυρί τα πόδια του μπρούντζινου αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη. Ο ίδιος μιλούσε τότε στους εκπροσώπους των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων για το συναίσθημα της βίαιης χαράς την οποία αισθάνθηκε όταν ηγήθηκε του πλήθους που γκρέμισε τον ύψους τριάντα μέτρων ανδριάντα του δικτάτορα στην πλατεία Φίρντους. Σήμερα, όμως, ο Καντίμ δεν αισθάνεται παρά ενοχή.

«Εχω μετανιώσει», λέει. «Οι Αμερικανοί αποδείχτηκαν χειρότεροι από τη δικτατορία και κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει». Η εικόνα της εφόρμησης του άλλοτε πρωταθλητή της άρσης βαρών, Καντίμ Αλ Τζουμπουρί, στο άγαλμα του Σαντάμ αναμεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ανδριάντας του πρώην Ιρακινού δικτάτορα αντιπροσώπευε για εκείνον όλα όσα μισούσε. Ως μηχανικός είχε, πριν από πολλά χρόνια, επισκευάσει τη μοτοσικλέτα του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι. Οταν ο Καντίμ απαίτησε να πληρωθεί, ο Ουντάι τον φυλάκισε στο περιβόητο Αμπού Γκραΐμπ.

«Πολλοί φίλοι και συγγενείς μου φυλακίστηκαν ή εκτελέστηκαν για παρόμοιους λόγους», υποστηρίζει. «Ετσι, από την πρώτη φορά που αντίκρισα τον ανδριάντα του Σαντάμ, ονειρευόμουν τη στιγμή της κατεδάφισής του», θυμάται ο Καντίμ.

Σήμερα, πλέον, αντιλαμβάνεται ότι «είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεις έναν δαίμονα που γνωρίζεις, παρά εκείνον που δεν γνωρίζεις». «Ο Σαντάμ ήταν σαν τον Στάλιν, αλλά το κατοχικό καθεστώς είναι ακόμα χειρότερο».

(The Guardian, Καθημερινή, 20/3/2007)


Ακριβώς αυτό που υποψιαζόταν κάθε λογικός άνθρωπος: Με την πολιτική πολέμου και άπληστης λεηλασίας έκαναν οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι τον Σαντάμ μια ωραία ανάμνηση για τους ταλαίπωρους Ιρακινούς... Όποτε φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, θα αρχίσουν οι Ιρακινοί να στήνουν πάλι αγάλματα για τον κρεμασμένο δικτάτορα!

.