14 March 2007

Ηριδανός ποταμός στο σταθμό «Μοναστηράκι» του Ηλεκτρικού

...
Ο ποταμός Ηριδανός ήταν, μαζί με τον Κηφισό και τον Ιλισό, ένας από τους τρεις σημαντικούς ποταμούς της πόλης των Αθηνών. Οι πηγές του βρίσκονται στους νότιους πρόποδες του Λυκαβηττού, απέναντι από τις «Πύλες του Διοχάρους». Φαίνεται ότι γύρω στο 600 π.Χ. το ποτάμι ξεκινούσε με δύο ή τρία παρακλάδια που ενώνονταν περίπου στη σημερινή περιοχή του Συντάγματος και στη συνέχεια περνούσαν ενωμένα από τον Κεραμεικό.

Ήδη όμως από την εποχή του Θεμιστοκλή, οπότε επεκτάθηκε η πόλη, ο Ηριδανός καλύφθηκε «ένθεν του τείχους» (δηλαδή νοτίως της σημερινής οδού Βουλής) και στην κοίτη του κατασκευάστηκε αγωγός. Η θέση του Ηριδανού υπήρξε θέμα συζήτησης για αιώνες και πολλοί, αρχαιολόγοι και ερασιτέχνες, την είχαν αναζητήσει.

Σήμερα, έχει εντοπιστεί και αναδειχθεί η κοίτη του ποταμού λόγω των εκσκαφών του Μετρό. Τόσο στο σταθμό του Συντάγματος όσο και στο Μοναστηράκι, μπορεί ο επισκέπτης να δει τμήματα του σκεπαστού καναλιού που κατασκευάστηκε στην κοίτη ήδη κατά την Αρχαιότητα. Ανάμεσα στις γραμμές του τραίνου, στο σταθμό «Μοναστηράκι» τρέχει σε ειδικά διαμορφωμένο κανάλι και τώρα, ιδιαίτερα εμφανές σε βροχερές ημέρες, το νερό του ποταμού.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από την ανάδειξη της αρχαίας κατασκευής σ' αυτό το σταθμό, την οποία μπορεί να επισκεφτεί κάθε επιβάτης, εφόσον δεν είναι ιδιαίτερα βιαστικός.

(Click)