02 November 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Το Βατικανό κήρυξε αγίους 498 Ισπανούς κληρικούς


Kλιμακώνεται η ρήξη μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς το Βατικανό προχώρησε προχθές στη μαζική αγιοποίηση τετρακοσίων ενενήντα οκτώ κληρικών και άλλων πολιτών δεξιών πεποιθήσεων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από αριστερούς παραστρατιωτικούς την περίοδο 1931-1938.

Μολονότι, η ισπανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, πηγές προσκείμενες στο Σοσιαλιστικό Κόμμα συνδύαζαν την κίνηση του Βατικανού με την προγραμματισμένη αύριο κατάθεση στο κοινοβούλιο νομοσχεδίου με το οποίο καταδικάζεται για πρώτη φορά η διακυβέρνηση του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο και επιβάλλεται αφαίρεση των συμβόλων του φασιστικού καθεστώτος σ’ όλη την επικράτεια.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με απόψεις Ιστορικών, περισσότεροι από 7.000 κληρικοί δολοφονήθηκαν από υποστηρικτές του Λαϊκού Μετώπου κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Όμως, μετά την επικράτηση των δυνάμεων του Φράνκο οι εθνικιστές εκτέλεσαν περισσότερα από 50.000 μέλη του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ των οποίων και τον παππού του Θαπατέρο.

Να υπενθυμίσω ακόμα ότι ο εμφύλιος πόλεμος άρχισε στην Ισπανία, όταν ο Φράνκο οργάνωσε πραξικόπημα και επιτέθηκε στρατιωτικά εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου. Να προσθέσω επίσης ότι αγιοποίηση, ό,τι κι αν σημαίνει πλέον αυτό, προϋποθέτει κατά τους εκκλησιαστικούς κανόνες ότι οι μακαρίτες που αγιοποιήθηκαν έχουν κάνει θαύματα - ενέργειες που αναιρούν τις φυσικές διεργασίες.

Ποιος τα κατέγραψε και τα μελέτησε αυτά τα θαύματα άραγε; 495 θαυματοποιοί επί 2-3 θαύματα έκαστος, πρέπει να έγιναν κάπου μεταξύ 1200 και 1400 υπερφυσικά γεγονότα. Κι επειδή σήμερα τα θαύματα είναι σχεδόν πάντα ιαματικά (τα διατροφικά έπαψαν να ενδιαφέρουν), θα έπρεπε να έχουν φρίξει οι γιατροί, τόσοι ετοιμοθάνατοι και ανίατοι ασθενείς
να γίνουν καλά, τόσοι τυφλοί να βρουν το φως τους, τόσοι κουφοί να ακούσουν και τόσοι χωλοί να περπατήσουν, δεν είναι και λίγο πράγμα.

Προφανέστατα η καθολική εκκλησία ευτελίζει τις δικές της «ιερές» διαδικασίες για να αντιπαρατεθεί με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Καιρός είναι να αρχίσει το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας να ανακηρύσσει αγίους του σοσιαλισμού...

(Associated Press, Καθημερινή, 30/10/2007)