Ανακοίνωσε τη δημιουργία «Ιδρύματος Πίστης»
Φαίνεται ότι «χάνουμε» τον πολεμοκάπηλο Μπλερ από την πολιτική (ευτυχώς!) και θα τον κερδίσουν οι θεόπληκτοι. Δεν ξέρω, προσωπικά, αν πρόκειται για τη συνήθη υποκρισία αυτών που έχουν άλλους στόχους και τους συγκαλύπτουν με την όποια πίστη (ανακοίνωσε ότι θα μαζέψει και χρήμα για... τους φτωχούς!) ή πρόκειται για προϋπάρχουσα θρησκοληψία, η οποία βγαίνει τώρα στο προσκήνιο. Ίσως να παίζουν όμως ρόλο και κάποιες τύψεις για την εγκληματική επιδρομή στο Ιράκ, η οποία κοστίζει ακόμα πολλές ζωές και, τελικά, οδηγείται σε φιάσκο αυτών που την επέβαλαν.
Η εγκατάστασή του στις ΗΠΑ δεν έχει κανένα απολύτως θρησκευτικό κίνητρο, παρά μόνο τον ιδιοτελή στόχο της αυτοπροστασίας: Φοβάται ότι στην Ευρώπη, αργά ή γρήγορα, θα τον προσαγάγουν σε δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου. Στις ΗΠΑ αισθάνεται ασφαλέστερος... μέχρι και αμνηστία θα του δώσει προκαταβολικά το φιλαράκι του ο Μπους. Ο Μπλερ είναι ικανός να κλειστεί και σε μοναστήρι, με ράσο και γενειάδα, φτάνει να γλιτώσει την ξεφτίλα του δικαστικού διασυρμού. Στις συνειδήσεις του κόσμου είναι, βέβαια, προ πολλού καταδικασμένος.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εκτιμά ότι η θρησκευτική πίστη θα είναι για τον 21ο αιώνα ό,τι ήταν η πολιτική ιδεολογία για τον 20ό. Γι΄ αυτό ανακοίνωσε χθες στη Νέα Υόρκη την ίδρυση του «Ιδρύματος Πίστης», με πρόεδρο τον ίδιο. Όπως δήλωσε, επιθυμεί να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του επιχειρώντας να πείσει τον κόσμο ότι «η θρησκεία είναι η δύναμη του καλού» και προσευχόμενος.
Σε συνέντευξη στους «Τimes» του Λονδίνου εξήγησε ότι το ίδρυμά του αποβλέπει «στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και στην καταπολέμηση της πείνας και των ασθενειών σε όλον τον πλανήτη». Και απηύθυνε έκκληση σε όσους θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά, δεδομένου ότι για την επιτυχημένη λειτουργία του ιδρύματος θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η έδρα θα βρίσκεται στο Λονδίνο, αλλά ο κ. Μπλερ φιλοδοξεί να αναπτύξει τη δράση του σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Απω Ανατολή. Γιατί λοιπόν έκανε την ανακοίνωση στη Νέα Υόρκη, στις εγκαταστάσεις των «Τάιμ-Γουόρνερ»; Σχολιαστές εικάζουν ότι θεωρεί τη θρησκόληπτη Αμερική πιο πρόσφορη για τη διάδοση ιδεών περί θρησκείας. Η τρέχουσα πολιτική φαίνεται ότι δεν τον απασχολεί τόσο πολύ.
Είπε καθαρά ο Μπλερ: «Η θρησκευτική πίστη αποκτά κατά τον 21ο αιώνα τη σημασία που είχε η πολιτική ιδεολογία κατά τον 20ό. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι άξια επαίνου κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης των λαών με διαφορετικές πίστεις και πολιτισμούς προκειμένου να ζήσουν με ειρήνη, σύμπνοια και αλληλοσεβασμό. Κάποτε πρέπει η πίστη να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει».
Απόψεις που δεν τις συμμερίζονται όλοι, όπως φαίνεται από τις ηχηρές αποδοκιμασίες τις οποίες υπέστη ο κ. Μπλερ από ειρηνιστές τις προάλλες στο πανεπιστήμιο Γέιλ. Είχε αποδοκιμαστεί επίσης στον καθεδρικό ναό του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, όταν για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι αλλάζει θρήσκευμα, προσχωρώντας από τον αγγλικανισμό στον ρωμαιοκαθολικισμό.
Στο Γέιλ πάντως προετοιμάζει ειδικά μαθήματα που απευθύνονται σε όσους αποφασίζουν να στραφούν προς την πίστη. Το ίδρυμά του θα προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της ελονοσίας, αρρώστιας που προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών κάθε χρόνο στην Αφρική. Τέσσερα από τα δέκα παιδιά που πεθαίνουν από την ασθένεια ανήκουν θρησκευτικά στο Ισλάμ.
(Τhe Τimes 2008, ΤΟ ΒΗΜΑ, 31/5/2008)