22 June 2009

Γιατί κλείνουν οι εφημερίδες;;;

...
Το Σάββατο το απόγευμα χάζευα στην τηλεόραση τα προκαταρκτικά των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Εκεί που έριχνα κλεφτές ματιές, ποιος με ποια εισέρχεται, σχολιάζοντας και τα κιλά ή την ενδυμασία καθενός και καθεμιάς (αμιγώς πολιτικός σχολιασμός, εννοείται!) ακούω ότι ο κ. Ερντογάν από Τουρκία μεριά δεν θα έρθει, γιατί τον έπιασε πονοκέφαλος. Μάλιστα, την ώρα που λέγονταν αυτά από τον/την ρεπόρτερ, στην οθόνη φαινόντουσαν σκηνές με χειραψίες Καραμανλή και Ερντογάν και των συζύγων τους, παραξενεύτηκα αρχικά, πότε πρόλαβαν και άλλαξαν ενδυμασία... Αλλά, είπαμε, στην τηλεόραση περίμεναν ζωντανές σκηνές της έλευσης του κουμπάρου κι αυτός έπαθε πονοκέφαλο. Έτσι έδειξαν οι σκηνοθέτες "φιλμ αρχείου"... έχει καλώς και πολύ λυπήθηκα που δεν ήρθε ο Ταγίπ! (αν θέλετε, με πιστεύετε).

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, παίρνω πρωί πρωί τις εφημερίδες και τί διαβάζω; (εικόνα δεξιά!): Ότι ο κουμπάρος όχι μόνο είχε έρθει, αλλά συζήτησε με τον Καραμανλή (με διερμηνέα, βεβαίως!) επί μια ώρα περίπου. Δεν έμαθαν τα τσακάλια τί ακριβώς είπαν οι δύο (ίσως έλυναν το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου) αλλά θα μάθουν σύντομα, όπως γράφει το κειμενάκι, από τις διαρροές.

Εγώ βέβαια κάνω τις σκέψεις μου, ως ελεύθερος άνθρωπος: Λες να ήρθε ο Ταγίπ και να μας το έκρυψαν; Λες να πουλάνε ο Καραμανλής και η Ντόρα την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Μακεδονία και ό,τι άλλο περισσεύει και δεν μας λένε κουβέντα; Βρε λες να έγραψε το τσακάλι ο δημοσιογράφος (σίγουρα με εντολή του αρχισυντάκτη), ό,τι του κατέβηκε, ό,τι θα έγραφα κι εγώ σε μια τέτοια περίπτωση (να πλακωθούν οι δύο πρωθυπουργοί στις μπουνιές ήταν έτσι κι αλλιώς τελείως απίθανο!), αφού οι "κυριακάτικες" εφημερίδες τυπώνονται το Σάββατο μεσημέρι, άντε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου; Οπότε, την ώρα των εγκαινίων είχε τυπωθεί ήδη η εφημερίδα και ο διερμηνέας είχε ήδη μεταφράσει τη συζήτηση των κουμπάρων:

Κώστας: "Τί κάνεις Ταγίπ;"
Ταγίπ: "Καλά μπε, εσύ τί κάνεις;"
Κώστας: "Καλά κι εγώ! Έχασα τις ευρωεκλογές, αλλά ο Σύριζα πάει για διάλυση!"
Ταγίπ: "Α ναι; Εμείς δεν χάσαμε, κέρδος μας που δεν είμαστε στην Ε.Ε."
Και άλλα τέτοια περισπούδαστα...

Την επόμενη φορά που θα διαβάσω κάτι περίεργο σε μια εφημερίδα, γιατί να υποθέσω ότι είναι αλήθεια και δεν το εμπνεύστηκε ένας τετραπέρατος ρεπόρτερ; Έτσι κι αλλιώς τα 2/3 των αναγραφομένων στις εφημερίδες ως πληροφορίες off the record είναι επινοημένα...

Σήμερα, Δευτέρα, γράφει στα σχόλια η Ελευθεροτυπία, κάτω από τον τίτλο "Χουνέρι από τον κουμπάρο": "Ηταν τόσο σίγουρη η έλευση, ώστε κυριακάτικα δημοσιεύματα έφτασαν να περιγράφουν ακόμη και το κλίμα της συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, οι εφημερίδες τυπώνονται νωρίτερα την ίδια μέρα κι έτσι δεν πρόλαβαν την ακύρωση της επίσκεψης."

Ποια κυριακάτικα δημοσιεύματα ρε παιδιά, η Καθημερινή (που αγόρασα!) δεν είδα να γράφει αναλύσεις για τη δήθεν συζήτηση, μόνο η Ελευθεροτυπία (που επίσης αγόρασα!) τα έγραφε. Οι άλλες δεν μ' ενδιαφέρουν, γι' αυτό και δεν τις αγόρασα! Καμιά συγγνώμη δεν θα ζητήσετε ή λέτε να αποταθώ στον κουμπάρο του Κωστάκη; Αυτός είναι ο υπεύθυνος τελικά, σε μένα έκανε δηλαδή το χουνέρι ο Ερντογάν; Να ξέρω για να μην ξαναγοράσω την εφημερίδα του...

Εντωμεταξύ, επειδή τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσα ως τουρίστας σε διάφορα μέρη της ελληνικής επικράτειας, σε κάποιες κωμοπόλεις που ρώταγα, πού πουλάνε εφημερίδες, με κοίταγαν στα καφενεία με απορία. "Εφημερίδες;" Δεν ήξεραν... "Ρωτήστε εκεί στο μπακάλικο να σας πουν..." Προφανώς δεν αγοράζουν εφημερίδες, δεν τους ενδιαφέρουν... Ίσως ξέρουν από καιρού αυτό που επιβεβαίωσα εγώ την Κυριακή: στις πολιτικές ειδήσεις γράφονται τρίχες και τα άλλα (καλλιτεχνικά, κοινωνικά, επιστημονικά και άλλα τέτοια), δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, δεν τα καταλαβαίνει κιόλας!

Πόσοι καταλαβαίνουν τον Αρανίτση και πόσοι τον Γιανναρά; Φυσικά, δεν φταίνε ο Αρανίτσης και ο Γιανναράς, αυτοί γράφουν και σ' όποιον αρέσει! Αλλά γιατί να γράφουν οι δυο τους και αρκετοί άλλοι σε μια εφημερίδα που απευθύνεται σε δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και από αυτούς να καταλαβαίνουν μόνο 300-400; Πιο οικονομικό, με τη γενικότερη έννοια, δεν θα ήταν να κλείσουν οι εφημερίδες και να γράφονται τα σπουδαία στο Internet. Θα γλιτώσουν και κάποια δεντράκια εκεί ψηλά στη Φινλανδία... Οι συμπατριώτες μας στις κωμοπόλεις και στα χωριά έτσι κι αλλιώς δεν διαβάζουν και οι υπόλοιποι θα βρουν τρόπο να ξετρυπώσουν αυτά που τους ενδιαφέρουν...


Προσθήκη:
Εδώ η αντίστοιχη "πολιτική ανάλυση" από το ΒΗΜΑ, όπως αναρτήθηκε στο http://karsilamas.blogspot.com/:


(click)