06 June 2009

Ποινικό δικαστήριο...

για τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος


Ο τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης Αντόλφο Πέρεθ Εσκιβέλ (Adolfo Pérez Esquivel) και πρόεδρος της βενετσιάνικης "Ακαδημίας των Περιβαλλοντικών Επιστημών", κήρυξε σήμερα από την Ρώμη την εκστρατεία για τη συλλογή μεγάλου αριθμού υπογραφών, ώστε στο μέλλον να αποκτήσουμε ένα "Ποινικό δικαστήριο, αρμόδιο ειδικά για τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος".

"Δεν μπορεί σήμερα τα εγκλήματα κατά του Περιβάλλοντος να παραμένουν ατιμώρητα", τόνισε ο 77χρονος νομπελίστας στις δηλώσεις του στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. "Προτείνω, λοιπόν, αυτό το δικαστήριο να μην επιλαμβάνεται, μόνον, δυστυχημάτων της κλίμακας του Τσερνόμπιλ, αλλά επίσης και όλων των περιπτώσεων μεγάλης αποψίλωσης μεγάλων δασών, της ρύπανσης του νερού, όπως και της καταστροφής των φυσικών πόρων" επειδή "όλα αυτά, είναι η κοινή μας κληρονομιά".

"Ας λειτουργήσουμε κερδίζοντας κυβερνητική υποστήριξη στον σκοπό μας, οι κυβερνήσεις από μόνες τους δεν θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση", υποστήριξε ο κ. Εσκιβέλ. "Πρέπει επίσης να συνεγείρουμε και τους λαούς, υπέρ του ίδιου σκοπού", προέτρεψε ταυτοχρόνως ο νομπελίστας.

Ο Αντόλοφο Πέρεθ Εσκιβέλ έχει πολλές φορές απειληθεί, όμως τελικά διασώθηκε, από τους στρατιωτικούς δικτάτορες της Αργεντινής. Τούτο, συνέβαλε πολύ για να τιμηθεί στη διάρκεια του 1980 με το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης.