15 March 2010

«Καταραμένο ψωμί» και ψεκασμός με LSD

(της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ, Ελευθεροτυπία, 15/3/2010) 

Το μυστικό του «καταραμένου ψωμιού», που πριν από πενήντα χρόνια τρέλανε εκατοντάδες κατοίκους της γαλλικής πόλης Πον-Σεντ-Εσπρί στέλνοντας τουλάχιστον πέντε στον θάνατο, αποκάλυψε Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος.

Ο Χ.Π. Αλμπαρέλι ανακάλυψε ότι τις ομαδικές παραισθήσεις τον Αύγουστο του 1951 δεν είχε προκαλέσει κάποιος μύκητας στο ψωμί του μεγαλύτερου φούρνου της πόλης, ούτε οργανικός υδράργυρος, που ήταν οι δύο βασικές εκδοχές, αλλά ο ψεκασμός της πόλης με LSD στο πλαίσιο ενός πειράματος της CIA. Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειό του εκείνη την εποχή και η CIA, σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό, είχαν ήδη ξεκινήσει μετά τον πόλεμο της Κορέας ένα ευρύ πρόγραμμα για να δουν πώς θα μπορέσουν να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τη νοητική λειτουργία αιχμαλώτων και εχθρικών στρατευμάτων. 

Η κωμόπολη Πον-Σεντ-Εσπρί ήταν μέρος του πειράματος, όπως και χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που εν αγνοία τους «ποτίστηκαν» με παραισθησιογόνα. Ο Αλμπαρέλι αποκάλυψε το μυστικό του «καταραμένου ψωμιού» ενώ ερευνούσε την ύποπτη αυτοκτονία ενός βιοχημικού που δούλευε για τη μυστική ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOD). Ο Φρανκ Ολσον πήδηξε από το παράθυρο του 13ου ορόφου ενός κτιρίου δύο χρόνια μετά το περιστατικό στο Πον-Σεντ-Εσπρί. Δύο από τους συναδέλφους του Ολσον είπαν στον Αλμπαρέλι ότι η γαλλική κωμόπολη επελέγη για το πείραμα με το LSD. 

Επίσης, σε έγγραφο του Λευκού Οίκου που εστάλη στα μέλη της Επιτροπής Ρόκφελερ, η οποία συστάθηκε το 1975 για να διερευνήσει παρατυπίες της CIA, περιέχονται ονόματα Γάλλων που φέρονται να είχαν στρατολογηθεί από τη CIA με σαφή αναφορά στο «περιστατικό του Πον-Σεντ-Εσπρί». Ενα άλλο στοιχείο είναι η υποτιθέμενη έρευνα που φέρεται να έκαναν τότε επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν τα περί μύκητα. Ολοι οι επιστήμονες εργάζονταν για την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Sandoz, που την εποχή εκείνη προμήθευε μυστικά στον στρατό των ΗΠΑ και τη CIA LSD. 

Από το πείραμα πέντε κάτοικοι της Πον-Σεντ-Εσπρί έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν πέφτοντας από κτίρια και πολλοί άλλοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε φρενοκομεία. Το «Time» είχε μιλήσει τότε για «ντελίριο». Κατά πληροφορίες, μετά τις αποκαλύψεις του βιβλίου «Ενα τρομερό μυστικό: Η δολοφονία του Φρανκ Ολσον και τα μυστικά πειράματα της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο», οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν από τους Αμερικανούς εξηγήσεις.
(Πηγές: www.telegraph.co.uk, «Corriere della Sera»)