01 June 2010

Να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες ακτιβιστές,

θύματα της ένοπλης βαρβαρότητας.


Δήλωση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου μετά την ισραηλινή στρατιωτική παρέμβαση:
«Η κινητοποίηση του Ευρωπαίων Πράσινων ήταν άμεση μετά τη δολοφονική χρήση στρατιωτικής βίας από το Ισραήλ ώστε να σταματήσει η παράδοση χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους της Γάζας.
Συγκεκριμένα, μετά την ενημέρωση που είχαμε νωρίς το πρωί από μέλη της ελληνικής αποστολής για τη βοήθεια στη Γάζα, επικοινώνησα με τους Πράσινους στο ευρωκοινοβούλιο και στείλαμε δύο επιστολές:
-Προς την Υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, Βαρόνη Άστον, ζητώντας την άμεση αντίδρασή της
-Προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ για να κάνει διάβημα προς το Ισραήλ και να εντάξει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ολομέλειας του σώματος.


Σήμερα οι ευρωβουλευτές των Πράσινων, που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων, θέτουν και εκεί το ζήτημα. Πιστεύουμε όλοι ότι ο εκφοβισμός και η βία δεν συνεισφέρουν σε τίποτε στην κατάσταση στην περιοχή και δεν ενθαρρύνουν την αναζήτηση ειρηνικής λύσης.
Όπως δήλωσαν και οι δύο συμπρόεδροι των Πράσινων στο ΕΚ, Rebecca Harms και Daniel Cohn-Bendit, η επίθεση αυτή αποτελεί σοβαρή παραβίαση των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και μια αντίδραση με δυσανάλογη βία σε μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, η οποία καθιστά την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό της Γάζας σχεδόν αδύνατο να παραδοθεί. Ζητούμε επίσης την ταχεία σύσταση μιας διεθνούς έρευνας για να ρίξει φως σχετικά με τις συνθήκες αυτής της επίθεσης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των 40 Ελλήνων πολιτών που κρατούνται παρανόμως και πρέπει να επαναπατριστούν άμεσα με πρόνοια για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ έχει και υποχρέωση να υποστηρίξει την καταβολή αποζημιώσεων για τις βλάβες σε ελληνικά πλοία και στην ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν.
Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών για να συνεισφέρουμε, όπως μπορούμε για την επίτευξη αυτών των δύο άμεσων στόχων».
Ακολουθεί η επιστολή των συμ-προέδρων των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκα Χαρμς προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε. Βαρόνη Άστον:
Αγαπητή κα Ashton,
Μετά από το θάνατο πολλών ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης χθες το βράδυ σε σκάφη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, η Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου σας καλεί, με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου να εξασφαλίσετε μια επείγουσα πολιτική απάντηση σε αυτά τα γεγονότα.
Η ΕΕ θα πρέπει:
* Να καλέσει την ταχεία σύσταση μιας διεθνούς έρευνας με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια για να ρίξει φως στις συνθήκες γύρω από αυτήν την επίθεση και να εγγυηθεί την πλήρη λογοδοσία
* Να δώσει πλήρη υποστήριξη και βοήθεια σε όλους εκείνους που βρίσκονται στα πλοία, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη. Αυτό περιλαμβάνει την εξασφάλιση ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη και άνευ όρων άρση του ισχύοντος εμπάργκο εναντίον του πληθυσμού της Γάζας, που όχι έχει οδηγήσει όχι μόνο σε σοβαρά μαρτύρια για τον πληθυσμό, αλλά έχει επίσης ενισχύσει τις πιο ριζοσπαστικές και εξτρεμιστικές ομάδες.
* Να καλέσει όλα τα μέρη να απόσχουν από κάθε πράξη που μπορεί να κλιμακώσει εντάσεις
* Να καταβάλει πειστικές προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας λύσης δύο κρατών
Έχουμε ζητήσει μια συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια του Ιουνίου με την παρουσία σας. Θέλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα της Ευρώπης όχι μόνο προς την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και που θα δείχνει ισχυρή υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα.
Με εκτίμηση,
Rebecca Harms και  Daniel Cohn-Bendit
Συμπρόεδροι
Ομάδα Greens / EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο