31 May 2010

Οι μοναχοί με το πριόνι...

(της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ, Ελευθεροτυπία, 31/5/2010)

Μηνυτήρια αναφορά κατά του ηγούμενου του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη για την παράνομη κοπή δέντρων στο δασύλλιο της παραλίας «Πρασιές» κατέθεσαν οι Ιάκωβος Ρούσος, κοινοτάρχης Ανάφης, και Κώστας Καταγάς, διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων.


Για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχαν καταθέσει στις 28/4/2010 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Γρήγορης Ψαριανός.
 
Πριν και μετά το πριόνισμα των βαρβάρων!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μοναχοί του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας απασχολούν τις Αρχές, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επέμβει σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη, που βρίσκεται στο προαύλιο του μοναστηριού, πλακοστρώνοντας τον χώρο και μετατρέποντάς τον σε τόπο αναψυχής!
Σχετικά με το προκύψαν θέμα η «Ε» επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Ανάφης Ιάκωβο Ρούσο, ο οποίος καταδικάζοντας το γεγονός μάς είπε: «Ο ηγούμενος της μονής ξεριζώνοντας αιωνόβια αρμυρίκια στις "Πρασιές" ενήργησε αυτοβούλως, δεν ρώτησε κανέναν και παρενέβη στην παραλία που δεν είναι ιδιοκτησία του». Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ανάφης, η ενέργεια των μοναχών αποσκοπεί στην αποτροπή της προσέλευσης λουομένων στην παραλία μπροστά στο μοναστήρι.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων Κώστας Καταγάς σημειώνει ότι αμφίβολο είναι και το καθεστώς ιδιοκτησίας των εκτάσεων που φέρονται να ανήκουν στο μοναστήρι, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ 314 του 19/10/1933 στη μονή της Καλαμιώτισσας ανήκουν μόνο 30 στρέμματα από τα 4.400 που διεκδικεί και από τα οποία μάλιστα τα 3.400 εκμίσθωσε το 2007 σε Κύπριο επιχειρηματία για την αξιοποίηση της περιοχής. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει ότι στη θέση Κάλαμος της Ανάφης, στη μονή ανήκει μόνο εκκλησία με αγρό.
Για το θέμα της δενδροκοπής μάς μίλησε και ο υπεύθυνος νομικών δραστηριοτήτων του WWF Hellas Γιώργος Χασιώτης: «Εκτός από παράνομη υλοτομία, πρόκειται για αυθαίρετη μεταβολή της μορφής του αιγιαλού, η οποία υποβαθμίζει το περιβάλλον, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000».
Αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο τοποθέτησαν οι βάρβαροι 
πλακόστρωτο και παγκάκια, ό,τι μάθανε στο χωριό τους...


Ο βράχος της Καλαμιώτισσας, η καρδιά ουσιαστικά της Ανάφης, λατρευτικός για χιλιάδες χρόνια και μοναδικού κάλλους, χαρακτηρίστηκε από πολλούς το «Αγιον Ορος του Αιγαίου». Ολη η ανατολική Ανάφη είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ η περιοχή των ναών προστατεύεται από τον νόμο 3028/2002 και είναι ενταγμένη στην οδηγία Natura 2002.
Η Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας στην Ανάφη, της οποίας το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας είναι μετόχι, την άνοιξη του 2007 εκμίσθωσε στον Γρηγόρη Μαυρουδή, επικεφαλής ομίλου εταιρειών που έχουν έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, έκταση 3.400 στρεμμάτων από το σύνολο της μοναστικής της περιουσίας στο νησί, η οποία περιλαμβάνει λόφο όπου είναι κτισμένο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη και άλλα αρχαία μνημεία (ετήσιο μίσθωμα 20.000 ευρώ). Η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε διένεξη με τον ηγούμενο της Μονής. Διαρκή σύγκρουση προκαλούν οι προτάσεις της μονής που αφορούν διαμορφώσεις και «ευπρεπισμούς» χωρίς την άδεια της υπηρεσίας και με κινδύνους για τα μνημεία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ξενώνων», γηπέδων μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, θεάτρου και άλλων εγκαταστάσεων θρησκευτικού τουρισμού.
Σήμερα ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε άτυπο αναψυκτήριο...