15 May 2010

Το θέμα της έκθεσης στις εξετάσεις

(ΤΟ ΒΗΜΑ, 15/5/2010)

Απλησίαστο θα είναι εφέτος το άριστα στην Εκθεση και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με το οποίο άνοιξε χθες το πρωί η «αυλαία» των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να προσεγγίσουν το πολύπλοκο θέμα της «αυτομόρφωσης» και της διά βίου μάθησης, που όμως δεν αποτελεί συνηθισμένο θέμα διδασκαλίας για εφήβους 18 ετών. 

Κατά πολλούς βέβαια το θέμα ήταν προβλέψιμο καθώς αποτελεί και μέρος του νέου ονόματος του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. «Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσής της σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου » ρωτήθηκαν οι υποψήφιοι και κλήθηκαν να σχολιάσουν άρθρο της καθηγήτριας πανεπιστημίου κυρίας Αλεξάνδρας Κορωναίου με τίτλο «Εκπαιδεύοντας εκτός σχολείου». 

Όπως έλεγαν εκπαιδευτικοί και βαθμολογητές που μίλησαν στο «Βήμα», οι αριστούχοι στο μάθημα αναμένεται ότι εφέτος θα είναι πολύ λιγότεροι απο πέρυσι.
Από τα σχόλια που διαβάζω σε διάφορες εφημερίδες και ιστότοπους, το πρόβλημα που απασχολεί κυρίως είναι, αν κάποια φροντιστήρια είχαν επεξεργαστεί το θέμα... Αν ήταν "προβλέψιμο" - όσο προβλέψιμες είναι οι εξελίξεις στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στο επάγγελμα και στη ζωή γενικότερα... Ίσως με μια καλή "αγρυπνία" να είχαν τελικά οι μαθητές θεϊκή επιφοίτηση...