14 May 2010

Μειώστε τους εξοπλισμούς, συμβάλλετε να γίνει η γειτονιά μας ευρωπαϊκή

Ανοικτή επιστολή των Οικολόγων-Πράσινων προς τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, με ευκαιρία την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα



Καλωσορίζουμε την επίσκεψη σας κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Επικροτούμε κ Παπανδρέου την πρωτοβουλία σας για επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε, όμως, να απευθύνουμε μια ανοικτή πρόσκληση και στους δυο σας για να ξεκινήσει από τις 14 Μαΐου μια νέα αποχή στις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Για δεκαετίες, οι σχέσεις των δυο χωρών πέρασαν από φάσεις αντιπαράθεσης, πολεμικών αναμετρήσεων και διαλειμμάτων ειρήνης.

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα, η δημιουργία δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου πειράματος συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων που βίωσαν δυο παγκόσμιους πολέμους - αν και χρειάζεται αναζωογόνηση και νέα ώθηση - δείχνει το δρόμο για το πώς μπορεί να μετατραπεί και η γειτονιά μας σε μια περιοχή ειρήνης, συνεργασίας, οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται θάρρος, υπέρβαση στερεότυπων και εθνικισμών, ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας αλλά και όραμα, πολιτική υπέρβαση και προσαρμογή στα μηνύματα των καιρών. Αλλά η βαθιά σημερινή κρίση, οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, απαιτεί θαρραλέες αλλαγές πολιτικών προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.


Με την ευκαιρία της επίσκεψης, πιστεύουμε ότι εκατομμύρια πολίτες θέλουν από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, που βρέθηκαν να χειρίζονται τις τύχες των δυο χωρών σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή, να πάρουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτής της νέας εποχής:

- Να συμφωνήσουν για κατακόρυφη μείωση των εξοπλισμών, ότι για παράδειγμα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια δεν θα δαπανηθούν για το σκοπό αυτό από κάθε χώρα ποσά μεγαλύτερα από 1 δις ευρώ κατ΄ έτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ασφάλεια των δυο χωρών. Είναι παράλογο σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης να σπαταλιόνται πόροι σε άχρηστα προϊόντα, όπως είναι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, και την ίδια στιγμή να αφαιρούνται οι αναγκαίοι πόροι από τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων πολιτών, από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις κοινωνικές υποδομές και την προστασία του περιβάλλοντος

- Να επιβεβαιώσουν οι δυο χώρες ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο και ότι οποιαδήποτε διαφορά ή διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών θα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς, της προσπάθειας διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής γειτονιάς στην περιοχή και με εργαλεία όπως το Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει την αναφορά σε casus belli.

- Να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την αποστρατικοποίηση του νησιού και τη διαμόρφωση ενός κοινού βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Να δεσμευτούν οι δυο χώρες ότι στην Αν Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξουν πλωτές πετρελαιοπηγές μια και το ατύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού αποδεικνύει ότι ένα παρόμοιο ατύχημα στο Αιγαίο θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τις οικονομίες των δυο χωρών.

- Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μείωση της ρύπανσης στην Αν. Μεσόγειο, την εξάλειψη της απόρριψης στη θάλασσα και τις ακτές αποβλήτων κάθε είδους (αστικών, βιομηχανικών, από τη ναυτιλία κα), τη βιώσιμη αλιεία και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην περιοχή.

- Να παγώσει οποιοδήποτε σχέδιο για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία και να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια. Οι δυο χώρες να αναπτύξουν στενή συνεργασία στην προώθηση τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και προγραμμάτων για την κατασκευή ανάλογου τεχνικού εξοπλισμού κατάλληλου για τις δυνατότητες και τις συνθήκες μεσογειακών χωρών. Γιατί η Τουρκία να δεσμευτεί σε προγράμματα που θα απαιτήσουν πάνω από 20 δις δολάρια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις Μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα; Γιατί να επενδύει η Τουρκία σε πυρηνικούς σταθμούς και πετρέλαιο και η Ελλάδα σε πετρέλαιο και λιγνίτη, ενώ και οι δυο χώρες μπορεί να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου και του ουρανίου) και να αποτελέσουν από κοινού πρότυπο για μια νέα, ενεργειακή εποχή του ανέμου και του ήλιου που και οι δυο χώρες διαθέτουν σε αφθονία;

- Να αναλάβουν πρακτικές πρωτοβουλίες όχι μόνο για την μείωση της συνεισφοράς τους στην κλιματική αλλαγή αποτελώντας υπόδειγμα και για άλλες χώρες αλλά και για την προσαρμογή τους μπροστά στην απειλούμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, την αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την απώλεια εδαφών και υποδομών και στις δυο χώρες, τη μεγιστοποίηση της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών, τη μείωση των βροχοπτώσεων και την επέκταση του κινδύνου ερημοποίησης.