14 September 2010

Σπάνιο ρωμαϊκό κράνος

Ένα σπάνιο κράνος από την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας ήρθε στο φως στη βρετανική επαρχία Κούμπρια. Το μοναδικό αντικείμενο, που καλύπτει και το πρόσωπο με μάσκα, ανακαλύφθηκε από ιδιώτη με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων. Σύμφωνα με το BBC, μόνο άλλα δύο παρόμοια κράνη έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στη Βρετανία, ένα το 1796 και ένα το 1905.


Το εν λόγω κράνος θα φορούσε, πιθανώς διακοσμημένο με χρωματιστές λωρίδες, ο Ρωμαίος στρατιώτης σε ένδειξη υπεροχής, στη διάρκεια ιππικών αγώνων. Το αντικείμενο βγαίνει σε δημοπρασία από το τμήμα αρχαιοτήτων του οίκου Christie’s στις 7 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 300.000 λίρες. Ο ιδιώτης που έφερε στο φως το μοναδικό αυτό αντικείμενο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο οίκος Christie's χαρακτήρισε το εύρημα «εξαιρετικό δείγμα της ρωμαϊκής μεταλλουργίας στην ακμή της», ενώ γι’ αυτόν που το έφερε στο φως ανέφερε ότι ήταν «η ανακάλυψη της ζωής του». Οι Ρωμαίοι στρατιώτες φορούσαν κράνη υποδηλώνοντας τον βαθμό τους στο στράτευμα ή την υπεροχή τους.
(in.gr, 14/9/2010)