06 November 2006

Το μετά και το πριν από την αρχή του χρόνου

...
Η μεγάλη έκρηξη (big bang) αντιπροσωπεύει την απόλυτη αρχή, τη γενεσιουργό αιτία του σύμπαντος, στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή της ύλης και του χωροχρόνου. Τί υπήρχε όμως πριν; Ερευνητές σε διάφορα πανεπιστημιακά και άλλα ερευνητικά κέντρα έχουν αρχίσει να ανοίγουν μονοπάτια που οδηγούν στην εποχή πριν από την αρχή του χρόνου!

Συνδυάζοντας τη Θεωρία της Σχετικότητας με την Κβαντική Φυσική, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πριν από τη μεγάλη έκρηξη υπήρχε ένα συστελλόμενο σύμπαν με χωροχρονική γεωμετρία παρόμοια με αυτή του σημερινού διαστελλόμενου σύμπαντος. Κβαντικές προσαρμογές των κοσμολογικών εξισώσεων του Αϊνστάιν δείχνουν ότι η μεγάλη έκρηξη προήλθε από ένα "κβαντικό αναπήδημα", μέσω του οποίου μετετράπη η συστολή του "παλαιού" σύμπαντος σε διαστολή, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τη συγκρότηση και την επέκταση του σημερινού σύμπαντος - βλέπε σχετικά. Υπολογίζεται ότι αυτή η επέκταση βρίσκεται τώρα στα 13,7 δισεκ. χρόνια και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί το ένα τρισεκ. χρόνια!


Στη φωτογραφία, o γαλαξίας Messier 51 "κλέβει" υλικά από ένα μικρότερο, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν πριν από περίπου 500 εκατομμ. χρόνια. Κάτι ανάλογο θα συμβεί σε περίπου 3-6 δισεκ. χρόνια με το δικό μας γαλαξία και την Ανδρομέδα, όταν οι δύο αυτοί συναντηθούν στην τροχιά σύγκρουσης που κινούνται - μάλλον αφού έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του το δικό μας ηλιακό σύστημα και έχει διασκορπιστεί στο διάστημα, μαζί όλα τα υλικά του και όποια τα δικά μας υπολείμματα.(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)