13 November 2006

Μια φανταστική ιστορία που δυστυχώς επαληθεύτηκε...

......

Εκλογές στο ΤΕΕ, 26 Νοεμβρίου 2006

Ένα τραγικό γεγονός στην Κέρκυρα, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, οι Μηχανικοί των Έργων, οι Μηχανικοί των Μελετών οι Μηχανικοί της Εκπαίδευσης, και άλλα παραμύθια…

Κάποτε ένας «επενδυτής» ήθελε να κατασκευάσει ένα πολυτελές συγκρότημα αυτόνομων τουριστικών καταλυμάτων στην Κέρκυρα. Βιαζόταν να ξεκινήσει γιατί είχε εξασφαλίσει πελατεία με κάτι γνωριμίες που είχε με τουριστικά γραφεία. Όμως του είπαν ότι έπρεπε να βγάλει άδεια, δηλαδή κάτι φακέλους με χαρτιά που κόστιζαν ένα σωρό λεφτά και τον καθυστερούσαν. Έτρεξε από εδώ, έτρεξε από εκεί, πέτυχε καλή έκπτωση στην άδεια, την «πέρασε» από την πολεοδομία και έκτισε το ξενοδοχείο. Ένας γνωστός του βουλευτής τον βοήθησε πάρα πολύ ώστε να μην καθυστερήσει με κάτι ανόητες διαδικασίες.

Στη συνέχεια ο «επενδυτής» σκέφτηκε ότι είναι καλό το ξενοδοχείο να διαθέτει και ζεστό νερό. Του είπαν να μην μπλέκεται με ηλιακούς θερμοσίφωνες κλπ γιατί στην Ελλάδα δεν συμφέρουν. Αν ήταν στη Γερμανία ίσως… Η πιο φτηνή λύση ήταν να βάλει «μπόιλερ με γκάζι». Ρώτησε ένα φίλο του υδραυλικό και του είπε ότι κάποιος «κουμπάρος» του είχε βάλει πολλά «γκάζια» στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

Πράγματι, ήρθε ο «κουμπάρος» και έβαλε στα γρήγορα τα μπόιλερ. Κάποιος μηχανικός είχε υπογράψει και μια μελέτη, αλλά ο κουμπάρος ήταν έμπειρος και έκανε διάφορες αλλαγές στην κατασκευή γιατί «άλλο θεωρία, άλλο πράξη». «Τι μας λέει ο άνθρωπος» είπε στο βοηθό του. «Εργοστάσιο θα φτιάξουμε και μου κάνει όλα αυτά τα σχέδια για την καμινάδα; Πήγαινε στο μαστρο-Μήτσο να σου φτιάξει 10 καμινάδες από αλουμίνιο να τελειώνουμε». Και έτσι, σε λίγες μέρες, μπήκαν και τα γκάζια.

Μετά ο ιδιοκτήτης σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να έχει και κλιματισμό. Βρήκε έναν ψυκτικό που του είπε: «Θα σου βάλω κάτι καλά σπλιτάκια στο άψε σβήσε». Πράγματι, μπήκαν τα «σπλιτάκια». Επειδή μάλιστα ο ψυκτικός ήταν έμπειρος, πέρασε τις σωληνώσεις μέσα από το χώρο που βρισκόταν το μπόϊλερ και από εκεί, προς τα υπνοδωμάτια των καταλυμάτων. Έτσι δεν φαίνονταν καθόλου οι σωλήνες εξωτερικά και το ξενοδοχείο συνέχισε να είναι κουκλί.

Όλα πήγαιναν καλά εκτός του ότι ο χώρος του μπόϊλερ μύριζε καπνιά. «Γκάζι καίγεται αφεντικό, τι περιμένεις;» είπε και αποστόμωσε τον ιδιοκτήτη ο «κουμπάρος». Όμως, μια μέρα σε ένα κατάλυμα, η «καπνιά» που ήταν μονοξείδιο του άνθρακα, πέρασε από το χώρο του μικρού λεβητοστασίου στα υπνοδωμάτια, βρίσκοντας διέξοδο από την τρύπα που άνοιξε ο «έμπειρος» ψυκτικός για τις σωληνώσεις και οι τουρίστες που διέμεναν εκεί δηλητηριάστηκαν - δύο παιδιά πέθαναν.

Ευτυχώς, οι τοπικοί παράγοντες και η Υπουργός Τουρισμού πήραν όλα τα μέτρα ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός της Κέρκυρας από το «ατυχές» γεγονός. Το γεγονός δεν ήταν καθόλου ατυχές, ήταν έτοιμο να συμβεί και μόνο κατά τύχη δεν συμβαίνει κάθε μέρα, σε όλες τις εργασίες που αναλαμβάνουν να δώσουν λύσει ο «κουμπάρος», ο βουλευτής και ο «φίλος» στην Πολεοδομία.

Ηθικό Δίδαγμα: Αν οι Μηχανικοί των Έργων μαλώνουν με τους Μηχανικούς των Μελετών, οι Πολιτικοί μηχανικοί με τους Μηχανολόγους και όλοι μαζί με τους Μηχανικούς που ασχολούνται στην Εκπαίδευση, τότε ούτε στην κοινωνία ούτε στα σχολεία θα καταφέρουμε να περάσουμε τη σημασία της μελέτης, των προδιαγραφών, της ασφάλειας και της ποιότητας - εν τέλει τη σημασία του ρόλου των μηχανικών. Ο «κουμπάρος», ο βουλευτής και ο «φίλος» θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη και θα χαθούν έτσι πολλά παιδάκια και πολλοί ενήλικες ακόμα.

Ναι στη «Συμπαράταξη για το ΤΕΕ»
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

26 Νοεμβρίου 2006