15 May 2009

Αποβολή αντί για συνεννόηση

...
Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου αποφάσισε η επιτροπή της ομόσπονδης χώρας του Ηessen στη Γερμανία για τα πρόσωπα, στα οποία θα γίνει η απονομή του ετήσιου βραβείου «Hessischer Kulturpreis» (πολιτισμικό βραβείο του Hessen). Σκέφτηκαν να τιμήσουν από ένα εκπρόσωπο των κύριων θρησκειών και δογμάτων που εκπροσωπούνται στον πληθυσμό της χώρας και αυτά είναι τέσσερα: Οι Προτεστάντες, οι Καθολικοί, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι. Εκτίμησαν ότι θα οργανωθεί μια γιορτή συμφιλίωσης των θρησκειών, με πανηγυρικούς λόγους για αλληλεκτίμηση και συνεργασία κτλ. κτλ., ό,τι συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Εννοείται ότι παρέλειψαν τους άθρησκους, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγαλύτερη ομάδα στη Γερμανία.

Ειδοποίησαν, λοιπόν, τους υποψήφιους από κάθε θρησκεία και δόγμα, μήπως και κάποιος δεν αποδεχόταν την επιλογή του, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της τελετής επίδοσης των βραβείων. Οι επιλεγέντες ήταν, ο Peter Steinacker, πρώην πρόεδρος των ευαγγελικών κοινοτήτων Γερμανίας, ο καρδινάλιος Karl Lehmann, ο συγγραφέας και δημοσιολόγος Navid Kermani, γιος Ιρανών γονέων, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γερμανία, και ο Salomon Korn, αντιπρόεδρος του κεντρικού εβραϊκού συμβουλίου της Γερμανίας. Καθένας από τους βραβευόμενους θα έπαιρνε και μια επιταγή ύψους 11.250 ευρώ.

Η ετησίως επαναλαμβανόμενη τελετή απονομής θα ήταν μια από τις πολλές τυπικές εκδηλώσεις, στις οποίες παρευρίσκονται υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης, δήμαρχοι, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και άλλων φορέων κτλ., με την απαραίτητη δεξίωση για small talk που θα ακολουθούσε. Όμως φέτος προέκυψε καυγάς και σύγκρουση! Ο καρδινάλιος Lehmann ενοχλήθηκε που ένας από τους συν-τιμώμενους ήταν ο μουσουλμάνος Navid Kermani, ο οποίος είχε γράψει, λέει, προ καιρού κείμενο όπου έκανε –κατά την κρίση το καρδιναλίου- «προσβλητικούς σχολιασμούς» για το χριστιανικό σταυρό…

Συγκεκριμένα, ο Kermani είχε προβληματιστεί σε μια περιγραφή της επίσκεψής του στο ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, πώς είναι δυνατόν να έχουν οι χριστιανοί ως θρησκευτικό σύμβολό τους ένα όργανο, με το οποίο δολοφονήθηκε ο ιδρυτής της θρησκείας τους ή, εν πάση περιπτώσει, επειδή ο Ιησούς δεν δήλωσε ποτέ ότι θα ιδρύσει θρησκεία, αυτός του οποίου το όνομα δόθηκε στη θρησκεία. Ο Kermani διατύπωσε γραπτά αυτό που έχουν σκεφτεί πάμπολλοι άνθρωποι, θρησκεύοντες ή όχι, για το σύμβολο που επέλεξαν οι χριστιανοί. Σε άλλη περίπτωση θα διάλεγαν δηλαδή ως σύμβολο της θρησκείας μια αγχόνη ή ένα τσεκούρι;

Μια και δυο λοιπόν, απευθύνεται ο καρδινάλιος στην αρμόδια αρχή και εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την επιλογή, όχι τη δική του, αλλά του μουσουλμάνου Kermani. Δεν αποσύρθηκε ο ίδιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά ζήτησε να αποσυρθεί ο άλλος - μια εκδήλωση αμιγώς χριστιανικής αλαζονείας! Το ακριβές κείμενο της γραπτής διαμαρτυρίας του Lehmann δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά εκτιμάται σε γενικές γραμμές, τι μπορεί να έχει γράψει. Ο καρδινάλιος είναι γνωστός για τις ανατροπές που συνηθίζει να φέρνει σε συζητήσεις και τελετές.

Πριν από 2 χρόνια περίπου δήλωσε απρόβλεπτα σε μια συζήτηση από την τηλεόραση ότι «αργά η γρήγορα, στο μέλλον, δεν θα υπάρχει πια η Εκκλησία και δεν θα υπάρχουν θρησκείες. Αυτό που θα υπάρχει όμως για πάντα είναι ο θεός!» Προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω με τον καρδινάλιο, αλλά γνωρίζω επιπλέον ότι ουδέποτε υπήρξε θεός! Άρα και στη μικρή παραχώρηση που σκεφτηκε να κάνει, πέφτει έξω!

Αν αυτά που είπε ο καρδινάλιος τα έλεγε όμως ένας κληρικός χαμηλότερης βαθμίδας, θα τον είχαν αποσχηματίσει πάραυτα, χαρακτηρίζοντάς τον «αιρετικό» και «αντίχριστο», αφού με το σύμβολο της πίστεως ορκίζονται όλοι οι πιστοί καθολικοί (και οι ορθοδοξοι) «εις μίαν αγίαν καθολικήν και αποστολικήν εκκλησίαν…» και ότι «εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία» - δεν υπάρχει και χρήμα των πιστών, να σημειώσουμε παρεμπιπτόντως.

Με τέτοιο παρελθόν ο καρδινάλιος Lehmann αποφάσισε αυτή τη φορά να τινάξει στον αέρα την πανηγυρική σύναξη, δηλώνοντας ότι ο μουσουλμάνος συν-τιμώμενος δεν του ήταν αρεστός. Και τι έκανε η επιτροπή η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έπρεπε να δηλώσει στον καρδινάλιο ότι μπορεί να αποσυρθεί; Αποφάσισε ότι, αφού ο μουσουλμάνος Kermani δεν είναι αποδεκτός από ένα άλλο μέλος της τιμώμενης τετράδας, ανακαλείται η βράβευσή του και θα βραβεύσει μόνο τους τρεις. Με την ίδια λογική θα μπορούσε καθένας από τους βραβευόμενους να υποβάλει ένσταση για κάποιον άλλον και να αποσύρονται οι παραλήπτες των βραβείων εσαεί!

Ο ίδιος ο Kermani πληροφορήθηκε το γεγονός της εκπαραθύρωσής του -ίσως τη στιγμή που πρόβαρε την κουστουμιά που θα φορέσει στην τελετή- από τις εφημερίδες. Και πάνω εκεί που έμεινε με το κοστούμι στο χέρι, μαθαίνει ο Kermani ότι, αρχικά είχε προσφερθεί το βραβείο στον τούρκικης καταγωγής καθηγητή της Ιστορίας των Επιστημών, Fuat Sezgin, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε τη βράβευση - ίσως επειδή ψυλλιάστηκε την κακή παρέα, στην οποία θα βρισκόταν. Μύλος! Μια τελετή που προοριζόταν να αποτελέσει σύμβολο για συμφιλίωση και αλληλοσεβασμό, κατέληξε ήδη σε (άλλη μία) αφορμή σύγκρουσης και αλληλοκατηγοριών μεταξύ καθολικών και μουσουλμάνων της Γερμανίας!


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)