02 February 2010

Οι κρεμαστοί κήποι του Όρεγκον

(The New York Times, Καθημερινή, 2/2/2010)

Το γκρι χρώμα των πόλεων αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από το πράσινο των… αγρών. Ντομάτες φυτεύτηκαν στα δημόσια πάρκα, λαχανόκηποι κατέκτησαν τις ταράτσες των πολυκατοικιών και δημοτικά αγροκτήματα κατέλαβαν τις ελεύθερες αλάνες. Σήμερα, η τάση αγροτικής εκμετάλλευσης των αστικών κέντρων αποκτά νέα πνοή στην πολιτεία του Όρεγκον. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημιουργήσει τον δικό της κήπο. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας θα καλλιεργήσει τους δικούς της κρεμαστούς κήπους, σε ύψος 70 μέτρων από το έδαφος, καθέτως στη δυτική πρόσοψη του κεντρικού ομοσπονδιακού κτιρίου. Ο κάθετος κήπος θα μεταβάλλεται αναλόγως των εποχών επιτρέποντας τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

«Τα φυτά θα ανθίζουν άνοιξη και καλοκαίρι όταν υπάρχει ανάγκη ίσκιου, ενώ τον χειμώνα θα αφήνουν το ηλιακό φως να λούσει το κτίριο» εξηγεί ο Μπομπ Πεκ, επίτροπος δημοσίων κτιρίων της υπηρεσίας. «Μη με ρωτάτε πώς θα αρδεύεται το σύστημα», τονίζει. Το νερό της βροχής που θα συγκεντρώνεται στην ταράτσα και πιθανώς τα ανακυκλωμένα ύδατα από το εσωτερικό σύστημα ύδρευσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι υπεύθυνοι αναζητούν λύσεις που θα καταστήσουν εφικτή τη δημιουργία των κάθετων κήπων στο Ομοσπονδιακό Κτίριο Εντιθ Γκριν Ουεντέλ Γουάιτ, η ανοικοδόμηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1975. Σήμερα είναι απλώς ένα άχρωμο μεγαθήριο 18 ορόφων από τσιμέντο και γυαλί.


Ποιος θα φροντίζει την πρόσοψη; Αγνωστο. Ισως οι άνθρωποι που καθαρίζουν και τους υαλοπίνακες του ουρανοξύστη. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας επισημαίνει ότι το κτίριο θα καταναλώνει 60 έως 65% λιγότερη ενέργεια από τα αντίστοιχα συμβατικά οικοδομήματα και θα περικόψει σημαντικά τις ενεργειακές δαπάνες. Ηλιακά κάτοπτρα θα καλύπτουν το 15% των ενεργειακών αναγκών, ενώ θα περιοριστεί σημαντικά και η δαπάνη ύδατος.

Η δημιουργία των κάθετων κήπων έχει αρκετούς πολέμιους, οι οποίοι επέκριναν το έργο ως υπερβολικά δαπανηρό. Η ανακαίνιση του κτιρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2013 σύμφωνα με τον Ντόναλντ Εγκεστον, πρόεδρο του αρχιτεκτονικού γραφείου Sera που επιβλέπει το έργο.