13 February 2010

κριιιτς, κρααατς... τριγμοί στην Εκκλησία λόγω Παντελεήμονα

(του Νικου Παπαχρηστου, Καθημερινή, 13/2/2010)


Παρακάμπτοντας την απόφαση της Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία επιλήφθηκε της εκκλήτου προσφυγής του καθηρημένου μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, αποφάσισε να προχωρήσει στην πλήρωση των νεοσύστατων Μητροπόλεων Κηφισιάς και Ιλίου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη διχοτόμηση της μητρόπολης Αττικής.

Το Φανάρι, λαμβάνοντας υπόψη επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη, στην οποία ανέφερε ότι ο κ. Παντελεήμονας καθαιρέθηκε από πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, καλούσε την Ελλαδική Εκκλησία να τον παραπέμψει σε δευτεροβάθμιο προκειμένου η υπόθεση να τελεσιδικήσει. Ομως η ΔΙΣ έκρινε χθες, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Ιερωνύμου, ότι ο κ. Παντελεήμονας καθαιρέθηκε βάσει νόμου και όχι ιερών κανόνων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κώλυμα να προχωρήσει η Ιεραρχία στη διαδικασία των εκλογών. «Το άρθρο 160 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» δεν προβλέπει τη δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος από το Δευτεροβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ, η οποία ασφαλώς εκφράζει τον σεβασμό της στα δικαιώματα που έχει το Πατριαρχείο ως Ανώτατη Δικαστική Αρχή.

«Είναι σαφές πλέον ότι καταστρατηγείται η έκκλητος διαδικασία η οποία αποτελεί κανονικό στοιχείο πνευματικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Θρόνου μέσα στην Ορθοδοξία. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε και η ΔΙΣ προφανώς την αγνόησε», επισημαίνει στην «Κ» ιεράρχης της Πελοποννήσου και προσθέτει: «Το ζήτημα δεν είναι η τύχη του κ. Παντελεήμονα, αλλά τα αρχαία κανονικά δικαιώματα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στα οποία θεμελιώνεται η Οικουμενικότητά του».

Παρά την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μοιάζει να διχάζεται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους. Το Πατριαρχείο δεν υπακούει στον Νομάρχη του Φαναρίου;» σχολίαζε συνοδικός ιεράρχης, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της ΔΙΣ. «Με την απόφασή τους δημιουργούν συνθήκες πολέμου στις σχέσεις το δύο Εκκλησιών. Δεν είναι δυνατόν η Ιεραρχία να το επιτρέψει», υποστηρίζει στην «Κ» φιλοπατριαρχικός μητροπολίτης.

Το βέβαιο είναι ότι όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο για την ώρα κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. «Δεν γνωρίζω εάν έχει προηγηθεί κάποια προσωπική συνεννόηση» απάντησε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ερωτηθείς εάν υπήρξε συμφωνία Βαρθολομαίου-Ιερωνύμου για τον χειρισμό της υπόθεσης.
Αληθώς, τρομερά θεολογικά προβλήματα! Να δούμε πώς θα λυθούν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις ιερές γραφές από τη Μέση Ανατολή. Περιμένουμε χαλαροί και άνετοι ένα νέο γύρο από καυγάδες και αναθεματισμούς!