Ο διάσημος εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς και ο συγγραφέας Κρίστοφερ Χίτσενς τέθηκαν επικεφαλής μιας ομάδας Βρετανών που ζητούν την σύλληψη του Πάπα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όταν ο ποντίφικας επισκεφθεί τη Βρετανία το Σεπτέμβριο.
Στο πλευρό των δύο γνωστών Βρετανών τάσσονται και ορισμένοι δικηγόροι σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζητούν να απαγγελθούν κατηγορίες στον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' για συγκάλυψη κρουσμάτων παιδεραστίας μεταξύ κληρικών.
Ο καθηγητής Ρ.Ντόκινς, περισσότερο γνωστός από το βιβλίο Το Εγωιστικό Γονίδιο, γράφει τώρα στο ιστολόγιό του ότι υποστηρίζει «ολόψυχα» το αίτημα του Κ.Χίτσενς για έκδοση εντάλματος. «Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο μέχρι το σημείο που η βρετανική κυβέρνηση θα αισθανθεί αμηχανία να προχωρήσει στην επίσκεψη του Πάπα» εκτιμά ο Ντόκινς.
Τις απόψεις των άθεων επικριτών του ποντίφικα φαίνεται να συμμερίζεται και ο αρθρογράφος Τζορτζ Μονμπιό της εφημερίδας The Guardian: «Φανταστείτε τον Πάπα να περιμένει τη δίκη του στη Βρετανία, και θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες της ριζοσπαστικής ιδέας που ουδέποτε εφαρμόστηκε: την ισότητα απέναντι στο νόμο», γράφει.
Ο Κρίστοφερ Χίτσενς υποστηρίζει μάλιστα ότι το Βατικανό δεν είναι νόμιμο κράτος και επομένως ο Πάπας δεν μπορεί να καλύπτεται από διπλωματική ασυλία: «Τα Ηνωμένα Έθνη από το ξεκίνημά τους αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ως μέλος τους το Βατικανό, του παραχώρησαν όμως μια μοναδική "θέση παρατηρητή", η οποία του επιτρέπει [...] να μιλά και να ψηφίζει σε διασκέψεις του ΟΗΕ, όπου προωθεί τα αμφιλεγόμενα δόγματά του για τις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και την ομοφυλοφιλία».
Όπως αναφέρει το BBC, οι νομικοί της ομάδας του Χίτσενς και του Ντόκινς εξετάζουν τώρα αν θα ζητήσουν την απαγγελία κατηγοριών από τις βρετανικές αρχές, αν θα καταθέσουν τη δική τους μήνυση, ή αν θα παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Επικαλούνται μάλιστα το νομικό προηγούμενο της Τζίπι Λίβνι, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσκεψη στο Λονδίνο λόγω του εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος της λόγω των συγκρούσεων στη Γάζα. Το Βατικανό αρνείται πάντως ότι ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' συγκάλυψε περιπτώσεις παιδεραστίας.
(Newsroom ΔΟΛ, 13/4/2010)
«...για το καλό μας»
Η δήλωση ότι «για το καλό της παγκόσμιας εκκλησίας» θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν το ενδεχόμενο να μην καθαιρεθεί ένας Αμερικανός καθολικός ιερέας, ο οποίος αποδείχθηκε ότι διέπραξε «σεξουαλικά εγκλήματα» εναντίον δύο μικρών αγοριών, αποκαλύφθηκε ότι έγινε από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο το 1989, όταν αυτός ήταν επικεφαλής της λεγόμενης «Συνέλευσης του Δόγματος της Πίστης», οργάνου της Καθολικής Εκκλησίας που ασχολείται και με θέματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτή η δήλωση, που πιο ελεύθερα ερμηνεύεται από πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης ως «για το καλό μας, ας τα κουκουλώσουμε τα πράγματα», σχολιάζεται με πολύ αρνητικό τρόπο από χιλιάδες μπλόγκερ, ακόμα και από Καθολικούς.
(Χρ. Μιχαηλίδης, Ελευθεροτυπία, 13/4/2010)