09 May 2007

Ο πάπας στη Βραζιλία με στόχο...

να σταματήσουν οι «διαρροές» πιστών

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ θέλησε να πατάξει ένα μαρξιστικής πνοής κίνημα στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τη θεολογία της απελευθέρωσης, στράφηκε στον έμπιστο βοηθό του, τον καρδινάλιο Ζόζεφ Ράτζινγκερ. Τώρα ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ είναι ο Πάπας Βενέδικτος και αύριο που θα φθάσει στη Λατινική Αμερική, ίσως εκπλαγεί.

Η θεολογία της απελευθέρωσης, που κάποτε θεωρούσε «απειλή για την πίστη στην Εκκλησία», παραμένει ενεργή δύναμη στη Λατινική Αμερική. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν επιδεινωθεί τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στα οποία στόχευε. Στην περιοχή εφαρμόζονται αριστερές πολιτικές νομιμοποιώντας και ενισχύοντας το αίτημα του κινήματος να αποδεχτεί η Εκκλησία μια «στάση υπέρ των φτωχών».

Παράλληλα, ο Πάπας θα κηρύξει την έναρξη της συνδιάσκεψης των επισκόπων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, των περιοχών όπου ζουν οι μισοί καθολικοί όλης της υφηλίου. Το Βατικανό ανησυχεί ιδιαίτερα για τη «διαρροή» πιστών προς άλλα δόγματα.
 
Η Βραζιλία έχει 125 εκατομμύρια καθολικούς, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, όμως η έντονη αντίθεση της εκκλησίας στην αντισύλληψη, το δικαίωμα στην άμβλωση και τις ερωτικές επαφές εκτός γάμου, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και στροφή σε άλλα δόγματα.
(Καθημερινή, www.in.gr, 8/5/2007)
Το αστείο είναι ότι προσθέτουν τυφλά τους πληθυσμούς στη μία ή στην άλλη θρησκεία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα. Στη Βραζιλία ασκεί περίπου το μισό του πληθυσμού, προφανώς οι ομάδες αμόρφωτων και οικονομικά υποβαθμισμένων ανθρώπων, βουντού και μαγικά της κεντρικής Αφρικής, όπως οι πρόγονοί τους που μεταφέρθηκαν πριν από 200-300 χρόνια στην Αμερική ως σκλάβοι. Με τον ίδιο τρόπο αθροίζουν τον πληθυσμό της Ρωσίας στους ορθοδόξους, ενώ είναι γνωστό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει αδιάφορο ή άθρησκο.

Σε χώρες που η δήλωση συμμετοχής σε μια θρησκεία ή ένα δόγμα κοστίζει εισφορές, όπως στη Γερμανία, το 33% δηλώνει
αδιάφορο ή άθρησκο, το 32% ευαγγελικό και το 31% καθολικό. Με αυξανόμενο το μουσουλμανικό στοιχείο, προφανώς αυτά τα ποσοστά θα μειωθούν στη Γερμανία αργά αλλά σίγουρα.

Και φυσικά, τρέχουν τα ιερατεία πίσω από τις κοινωνικές εξελίξεις, με ιδιαίτερη προτίμηση τις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά, η οποία δεν περιμένει να πάρει την έγκριση του τοπικού παπά. Προ ημερών διοργανώθηκε κάπου στην Ελλάδα συνέδριο θεολόγων με κύριο θέμα προβληματισμού τις σεξουαλικές σχέσεις πριν από το γάμο. Δεδομένου δε ότι σήμερα οι νέοι παντρεύονται μετά τα 30 χρόνια τους και οι σεξουαλικές σχέσεις αρχίζουν από την ηλικία των 14-15-16 ετών, αντιλαμβάνεται καθένας πόσο αποκομμένοι από την πραγματική κοινωνία είναι οι συγκεκριμένοι θεολόγοι!