30 May 2007

Νέα εξωηλιακά συστήματα

Πλανήτες σαν τη Γη «δεν είναι ασυνήθιστοι στο Σύμπαν»


Ακόμα 28 πλανήτες ανακαλύφθηκαν εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ανεβάζοντας τους γνωστούς εξωηλιακούς πλανήτες στους 236, ανακοίνωσαν διεθνείς ομάδες ερευνητών. Οι αστρονόμοι θεωρούν πλέον ότι στο Σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες σαν τη Γη.

«Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι το σπίτι μας δεν είναι κάτι σπάνιο στο Σύμπαν» σχολίασε στο Reuters ο Τζέφρι Μάρσι του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Χονολουλού.

Οι 28 νέοι πλανήτες, οι περισσότεροι γίγαντες από αέριο όπως ο Δίας, εντοπίστηκαν στη διάρκεια του 2006 από δύο μεγάλες ερευνητικές ομάδες, το California and Carnegie Planet Search και το Anglo-Australian Planet Search.

Νέες τεχνικές παρατήρησης επιτρέπουν την ανακάλυψη όλο και μικρότερων εξωηλιακών πλανητών, αν και η άμεση παρατήρηση μικρών πλανητών όπως η Γη δεν είναι προς το παρόν δυνατή.

Τέσσερα από τα νέα πλανητικά συστήματα περιλαμβάνουν πάνω από έναν πλανήτη. «Διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα αστέρια δεν έχουν μόνο έναν πλανήτη -όπου βρίσκουμε έναν συνήθως υπάρχει και ένας δεύτερος ή τρίτος ή τέταρτος» αναφέρει ο Δρ Μάρσι.

Η ανακάλυψη που ενθουσίασε περισσότερο τους αστρονόμους είναι ένας πλανήτης σαν τον Ποσειδώνα που εντοπίστηκε πριν από τρία χρόνια να περιφέρεται γύρω από το μακρινό άστρο Gliese 436. Οι αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι ο πλανήτης είναι συμπαγής, όπως η Γη, και καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα θερμού νερού, το οποίο παραμένει σε στερεά κατάσταση λόγω της υψηλής πίεσης.

«Είναι η πρώτη φορά που προσδιορίζουμε τη δομή ενός από αυτούς τους εξωηλιακούς πλανήτες. Είναι βραχώδης όπως η Γη αλλά διαθέτει και αρκετό νερό, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής», σχολιάζει ο Δρ Μάρσι.

Ο αστρονόμος είναι πλέον βέβαιος ότι ο γαλαξίας μας φιλοξενεί πολλούς ακόμα «κατοικήσιμους» πλανήτες, όπου ίσως έχει αναπτυχθεί ζωή. «Ο Γαλαξίας μας έχει 200 δισεκατομμύρια άστρα. Θα εκτιμούσα ότι το 10% διαθέτει κατοικήσιμους πλανήτες. και υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν, όλοι τους λίγο πολύ σαν τον Γαλαξία», εξηγεί.

(www.in.gr, 29/5/2007)