14 December 2009

Δαλάι-Λάμα

Ο Δαλάι-Λάμα αντιπροσωπεύει στη γη τη ζωντανή ενσάρκωση του Βαδισάτβα Αβαλοκιτέσβαρα, που είναι μια από τις μορφές του Βούδα και συγκεκριμένα η μορφή του ελέους. Μετά το θάνατο ενός Δαλάι-Λάμα ο διάδοχός του εκλέγεται στο πρόσωπο του παιδιού, που γεννιέται την ώρα του θανάτου του Δαλάι και που, όπως ισχυρίζονται οι Λάμα, αναγνωρίζουν στο παιδί αυτό μερικά σημάδια που δείχνουν ότι είναι η νέα ενσάρκωση του Βούδα του Αβαλοκιτέσβαρα.

Τα επίσημα αυτά πρακτικά της ενσάρκωσης υποβάλλονταν στην Κίνα, όταν ακόμη το Θιβέτ ήταν αυτόνομη επαρχία της Κίνας και η κινέζικη κυβέρνηση επικύρωνε την ενσάρκωση και φυσικά και τη διαδοχή. Η αίρεση των Λάμα είναι σχετικά νέα θρησκεία που ιδρύθηκε το 15ο αιώνα από το δάσκαλο του Βουδισμού Τσονν α-πα, που ο τρίτος διάδοχός του αναγνωρίστηκε από τους Μογγόλους σαν ηγεμόνας του Θιβέτ.

Όσο αυθαίρετα αναγνωρίστηκε από τους Μογγόλους (κατακτητές) το 15ο αιώνα ο τρίτος διάδοχος ως κληρονομικός ηγεμόνας του Θιβέτ, το ίδιο αυθαίρετα ξε-αναγνωρίστηκε από τους Κινέζους επί Μάο Τσε Τουνγκ. Να μην παραπονιούνται για ασέβεια και τέτοια!
Δεν λέω ότι οι Θιβετιανοί δεν έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία αλλά, στο βαθμό που μου πέφτει λόγος: α) όχι στη βάση δήθεν θρησκευτικών παραδόσεων που μεταφράζεται σε πολιτικές βλέψεις Αμερικάνων και Άγγλων στην περιοχή και β) όχι με τους όρους που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, αφού ο λαός εκεί έχει εκπαιδευτεί στη θεοπληξία και στην αμάθεια. Από 14-15 ετών πηγαίνουν τα παιδιά στα μοναστήρια και μετά, αν δεν γίνουν μοναχοί, βγαίνουν στην κοινωνία με μοναδικά εφόδια τη θρησκοληψία και το σκοταδισμό! Και δεν παίζει ρόλο που ο Βουδισμός δεν αναγνωρίζει κανένα θεό, οι μηχανισμοί αποβλακώσεως είναι ακριβώς ίδιοι με αυτούς των άλλων θρησκειών!
Ας φροντίσουν να αποδεσμευτούν οι Θιβετιανοί από την Κίνα με τον τρόπο που κατάφεραν ήδη ή αγωνίζονται ακόμα να το καταφέρουν, άλλοι λαοί. Το καθεστώς του Δαλάι-Λάμα ήταν οπισθοδρομικό μεσαιωνικό, όπου ο επιβληθείς το 15ο αιώνα ηγέτης του και οι διάδοχοί του μέχρι σήμερα αποτελούν την ενσάρκωση ενός «πνεύματος». Κάτι σαν Χριστούλης που είναι θεός και υιός θεού και ενσαρκώθηκε για να φέρει τους ανθρώπους στο «σωστό δρόμο», αλλά επιπλέον κυβερνάει και τη χώρα του! Δηλαδή, τι κριτική και τι αντιπολίτευση να κάνεις στην πολιτική ενός "ενσαρκωμένου πνεύματος", αφού είναι εξ ορισμού σοφό, έντιμο και ικανό;
Και δεν παίζει κανένα ρόλο ότι ο Δαλάι-Λάμα είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, υπέρ της ειρήνης και υπέρ της αγάπης. Πάρα πολλοί λένε τα ίδια, αλλά στην ουσία είναι οπισθοδρομικοί και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους! Αυτό είναι που μετράει τελικά!