16 December 2009

Ένα ταξί για τον Εφραίμ

(Γιώργος Στεργιόπουλος, Ζούγκλα, 15/12/2009)

Τις παροχές του Δημοσίου φαίνεται πως συνεχίζει να απολαμβάνει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, περίπου ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις ανταλλαγές εκτάσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Εφραίμ συνεχίζει απτόητος να καταχράται το δημόσιο χρήμα, αφού χρησιμοποιεί τα καταδιωκτικά σκάφη του Λιμενικού ως ταξί (!) για τακτικές μεταφορές ρουτίνας.

Το σκάνδαλο επιβεβαιώνουν και οι ψαράδες της Ιερισσού που, όπως καταγγέλλουν, όχι μόνο βλέπουν συχνά τον ηγούμενο να μετακινείται με σκάφη που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για θαλάσσιες καταδιώξεις και περιπολίες, αλλά δέχονται και «πόλεμο», όταν επιχειρούν να ψαρέψουν κοντά στο Βατοπέδι.

Πρωτοφανής, πάντως, είναι και η ανοχή των Αρχών. Όπως διαπιστώνεται, το Λιμενικό Σώμα, έπειτα από σχετικά αιτήματα του Εφραίμ, δίνει τις απαραίτητες εγκρίσεις για μετακίνηση και μάλιστα δια χειρός του ίδιου του αρχηγού.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το λιμενάρχη Ιερισσού, Δημήτρη Σδούγκα, ο οποίος κάνει ξεκάθαρο ότι εκτελεί άνωθεν εντολές, ενώ υποστηρίζει ότι ποτέ άλλοτε δε δέχθηκε παρόμοια αιτήματα από τους ηγούμενους των άλλων μονών του Αγίου Όρους.

Ο νόμος, πάντως, είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με την «Πάγια Διαταγή Επιχειρησιακών Μέσων», απαγορεύεται η μετακίνηση οποιουδήποτε προσώπου με σκάφη του Λιμενικού, παρά μόνο όταν πρόκειται για ασθενή ή τραυματία και αυτό μόνο μετά από έγκριση. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει ο λιμενάρχης, καμιά από τις μετακινήσεις του ηγούμενου δεν εμπίπτει σε τέτοια περίπτωση, ενώ και ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θεωρεί ότι μόνο και μόνο το αίτημα μετακίνησης αποτελεί πρόκληση.

Το σκάνδαλο καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως κάνει ξεκάθαρο ο διοικητής του Αγίου Όρους, Γεώργιος Δαλακούρας, η Μονή Βατοπεδίου έχει και δικά της πλωτά μέσα. Ο κ. Δαλακούρας, μάλιστα, δηλώνει άγνοια για τους λόγους που ο Εφραίμ δε χρησιμοποιεί τα σκάφη της Μονής, επιλέγοντας εκείνα του Λιμενικού.

Για μια περίεργη σχέση μεταξύ των λιμενικών και της Μονής κάνει λόγο και ο δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου, Μιχάλης Βλαχόπουλος. Όπως υπογραμμίζει, τα σκάφη του Λιμενικού ελλιμενίζονται στο Βατοπέδι, συντηρούνται από τους μοναχούς, ενώ οι λιμενικοί έχουν σταθερή βάρδια εντός της Μονής.

Διαφορετική άποψη για το θέμα φαίνεται πως έχει ο πρόσφατα αντικατασταθείς αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Ρετζεμπέρης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι εγκρίσεις δίνονταν στο πλαίσιο περιπολιών. Μάλιστα, απαντώντας αφοπλιστικά σε σχετική ερώτηση, ξεκαθαρίζει ότι, αν κατά τη μεταφορά του Εφραίμ προέκυπτε καταδίωξη, σε αυτή θα συμμετείχε και ο ηγούμενος.

(βίντεο στο site zougla.gr)