09 July 2010

Ακυρώθηκε η εκτέλεση διά λιθοβολισμού

Αθλιότητες μονοθεϊστών

Να ακυρώσουν την προγραμματισμένη εκτέλεση διά λιθοβολισμού της Ιρανής Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, αποφάσισαν οι αρχές της χώρας, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστό εάν ήραν και τη θανατική καταδίκη. Η 43χρονη, η υπόθεση της οποίας έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή του Ιράν, κρατείται στη φυλακή από το 2006, καθώς έχει κριθεί ένοχη για μοιχεία. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο διεξάγουν καμπάνια ώστε να ακυρωθεί η θανατική καταδίκη της.

Όπως μεταδίδει το BBC, στο θέμα παρενέβη πρόσφατα και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ, κάνοντας λόγο για «μεσαιωνικού τύπου τιμωρία», η χρήση της οποίας φανερώνει ότι το ιρανικό καθεστώς δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η εκτέλεση, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα γεγονός που θα αηδιάσει και θα προκαλέσει φρίκη στην κοινή γνώμη» δήλωσε ο Χαγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η σεξουαλική επαφή πριν το γάμο θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται με μαστίγωμα. Η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο διά λιθοβολισμού. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις πέτρες που χρησιμοποιούνται: πρέπει να είναι μεγάλες για να προκαλέσουν πόνο, αλλά όχι αρκετά μεγάλες για να επιφέρουν ακαριαίο θάνατο. Πρέπει, με λίγα λόγια, το θύμα να υποφέρει πολύ, πριν καταλήξει...