25 July 2010

Ιερά αποστολή στη Ρωσία

...με κόστος 2.000 τη βραδιά

(ΙΧΩΡ και δελτίο ειδήσεων Alter, 24/7/2010)


Μπορεί ο κόσμος να προσπαθεί να τα φέρει βόλτα μετρώντας και ξαναμετρώντας τα κέρματα στο πορτοφόλι του, όμως υπάρχουν συμπολίτες  και δη μητροπολίτες που ζουν πλουσιοπάροχα και σπαταλούν για διαμονή 5 ημερών στη Ρωσία ποσό των 10.000 ευρώ, και φυσικά όχι από την τσέπη τους.
Πριν από λίγες ημέρες η οικονομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου βρέθηκε μπροστά σε ένα εξοδολόγιο αποστολής στην Αγία Πετρούπολη, άκρως σκανδαλώδες, ακόμα και για περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.
Ένας ιεράρχης της νησιωτικής Ελλάδας που συμμετείχε σε συνέδριο για το "θρησκευτικό τουρισμό" στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον συνοδό του, αρχιμανδρίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, έφερε αποδείξεις 9.800 ευρώ για διαμονή 5 ημερών. Αναλυτικά, τα έξοδα διαμονής ήταν 7.838 ευρώ, τα έξοδα μετακίνησης 655 ευρώ, για οδοιπορικά επιπλέον μετακινήσεων χρεώθηκαν στην Ιερά Σύνοδο 1.139 ευρώ και για φαγητό 960 ευρώ!!!!
Δηλαδή, με λίγα λόγια, το ταξίδι εκπροσώπησης της ελλαδικής εκκλησίας κόστισε περίπου 1.000 ευρώ την ημέρα για κάθε κληρικό, έξοδα που θυμίζουν μάλλον τον τρόπο ζωής κάποιου σεΐχη των Αραβικών Εμιράτων και όχι ταπεινούς (λέμε τώρα!) χριστιανούς ιερείς. Ο μητροπολίτης διέμεινε στο λουξ ξενοδοχείο Grand Europe στην Αγία Πετρούπολη, όπου το απλό δωμάτιο με ημιδιατροφή κοστίζει 490 ευρώ τη βραδιά. Βέβαια τα 490 ευρώ του απλού δωματίου πολύ απέχουν από τα περίπου 900 ευρώ τη βραδιά που κόστισε μόνο η διαμονή του μητροπολίτη.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πολυτελούς ξενοδοχείου, η νυφική σουίτα με πρόγευμα, γεύμα με γαλλική κουζίνα από διακεκριμένο chef και δείπνο με θέα την πόλη της Αγίας Πετρούπολης, σαμπάνια, χαβιάρι και θαλασσινά εδέσματα, κοστίζει 850 ευρώ τη βραδιά το άτομο, λίγο λιγότερο δηλαδή από ότι κόστισε σε έκαστο κληρικό η διαμονή στο πεντάστερο ξενοδοχείο. Πρέπει λοιπόν να υποθέσουμε ότι ο εκπρόσωπος της ελλαδικής εκκλησίας έκλεισε αυτή τη νυφική σουίτα με κάποια επιπλέον έξτρα!
Επίσης η απόδειξη που προσκόμισαν στη Σύνοδο ήταν απόδειξη γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου, το οποίο θα έπρεπε λογικά να πετύχει καλύτερες τιμές από τις τιμές πόρτας, αφού τα μεγάλα γραφεία έχουν άλλες συμφωνίες με τα ξενοδοχεία. Πληροφορίες θέλουν την εν λόγω απόδειξη να προκάλεσε πανικό στις οικονομικές υπηρεσίες, αφού μέσα σε περίοδο λιτότητας και με τον κ. Ιερώνυμο να συζητάει με τους υπευθύνους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της φτώχειας,  το ποσό που ξόδεψε ο bon viveur μητροπολίτης είναι τουλάχιστον εξωφρενικό.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιεράρχης πριν από λίγους μήνες είχε οργανώσει μεγάλη γιορτή στην επαρχία του, με πολλούς καλεσμένους στους οποίους προσέφερε ρωμαϊκά γεύματα. Στην Ιερά Σύνοδο η συγκεκριμένη γιορτή κόστισε 50.000 ευρώ, ενώ υπήρχαν και άλλοι χορηγοί για να καλυφθούν τα έξοδα τα οποία ήταν πάνω από 150.000 ευρώ!