29 July 2010

Τέλος στην Καταλονία οι ταυρομαχίες

Μετά από 7 μήνες αντιπαραθέσεων, το  Κοινοβούλιο της Καταλονίας αποφάσισε υπέρ της απαγόρευσης των ταυρομαχιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας». Η απαγόρευση στην Καταλονία θα τεθεί σε ισχύ το  2012. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Κοινοβούλιο ήθελε να στείλει ένα μήνυμα διαφορετικότητας,  απορρίπτοντας μια από τις πιο βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της Ισπανίας, την οποία είχαν εξυμνήσει ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ο Πάμπλο Πικάσο.
Η εν λόγω απόφαση ελήφθη με ψήφους 68 υπέρ, 55 κατά και 9 αποχές, υπό τις ιαχές πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή και συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές διαδηλώσεις. Η μία ήταν από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων ζώων, ενώ η άλλη από λάτρεις της ταυρομαχίας. Οι μεν κατήγγειλαν από χρόνια την αγριότητα και τη θανάτωση των ζώων, οι δε όμως υποστήριζαν ότι πρόκειται για παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά, τονίζοντας ότι οι οικονομικές απώλειες από την απαγόρευση θα είναι τεράστιες.
Έκθεση που παρουσίασε οργάνωση κατά της απαγόρευσης των ταυρομαχιών, αναφέρει ότι κάθε χρόνο  πωλούνται σε Ισπανία και Γαλλία εισιτήρια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμάται ότι στη βιομηχανία των ταυρομαχιών απασχολούνται στην Ισπανία 40.000 άνθρωποι.
Η Καταλονία είναι η δεύτερη περιφέρεια της Ισπανίας που καταργεί την πρακτική, μετά τα Κανάρια Νησιά που το έπραξαν το 1991.
Ένα εντυπωσιακό δείγμα κοινωνικού θάρρους και προοδευτικής αντίληψης, αφού η "παράδοση" είναι οπισθοδρομική και ταπεινωτική για τα υπερήφανα αυτά ζώα. Ένα διδακτικό μήνυμα για όσους κρύβονται πίσω από ανόητες παραδόσεις για να συγκαλύψουν την οπισθοδρομικότητά τους!