20 November 2010

Πέθανε ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 55 ετών ο τέως καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Αιμίλιος Μεταξόπουλος, υποκύπτοντας στα προβλήματα στο ήπαρ που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια, λόγω αλκοολισμού.

Μόλις την Παρασκευή, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αναβολή της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης, ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το διάστημα 1992-1998.

Το δικαστήριο έδωσε την αναβολή, αποδεχόμενο το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του πρώην πρύτανη, Αιμίλιου Μεταξόπουλου, λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος -όπως είπαν οι συνήγοροί του- έπρεπε να μεταβεί στη Γερμανία, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημά του για την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που του είχε επιβληθεί.

Ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1955 στην Aθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και επιστημολογία. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ το 1995 ανέλαβε καθήκοντα πρυτάνεως.

Xρημάτισε μέλος του Eθνικού Συμβουλίου Pαδιοτηλεόρασης και γενικός γραμματέας του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού. Tα δημοσιεύματά του στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και ιταλική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία «Σύμβαση και Αλήθεια», «Πολιτικός Σκεπτικισμός», καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις HΠA και τη Γαλλία.

Ως αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ενεπλάκη ως διαχειριστής -μάλλον από αμέλειά του- σε ένα μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης (με χρήματα για ερευνητικά προγράμματα αγοράζονταν αμάξια και υλικά οικοδομών για βίλες) και καταδικάστηκε σε πολυετή (25 ετών) κάθειρξη, χωρίς αναστολή ή δυνατότητα εξαγοράς.

Yπήρξε εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Θεωρία και Κοινωνία» των εκδόσεων Γνώση, ενώ αρθρογραφούσε συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο.
Για την ιστορία του άλλοτε λαμπρού διανοουμένου Αιμίλιου γράφτηκαν προ ετών αρκετά άρθρα, εδώ μερικά που μετέφερα τότε στο blog: >>>>