30 November 2010

Κήρυγμα αγάπης

(Ελευθεροτυπία, 29/11/2010)

[...]
Μπαίνοντας όμως στον ναό και ακούγοντας τον ιερέα να κηρύσσει από τον άμβωνα τον καθιερωμένο σε τέτοιες εορτές λόγο, μου δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι μπήκα σε εκλογικό κέντρο κάποιου υποψηφίου, που πολιτικολογούσε με πάθος και μισαλλοδοξία για τους πολιτικούς του αντιπάλους, και όχι σε Ιερό Ναό, όπου η κατανυκτική ατμόσφαιρα και η μακροθυμία επιβάλλεται να είναι διάχυτες.

Αναφερόταν συγκεκριμένα στους νεοεκλεγέντες δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθυβρίζοντάς τους ότι ο μεν Καμίνης είναι αθεϊστής, ο δε Μπουτάρης δωδεκαθεϊστής, που όταν πέθανε η γυναίκα του την έκαψε, αντί να τη θάψει, προσθέτοντας εν κατακλείδι: "Αλλά τέτοιος λαός είμαστε, τέτοιους δημάρχους βγάλαμε". Επίσης, φρόντισε να μην του διαφύγει η υπουργός Παιδείας, που -όπως είπε- θέλει να βγάλει από τα σχολεία την Ιστορία και τα Θρησκευτικά, τελειώνοντας με περίσσια στόχαση: "Αυτή είναι η κυβέρνησή μας".

Στο άκουσμα όλων αυτών, σαν πρώτη αντίδραση αυθόρμητη ήρθε στο μυαλό μου ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, άνθρωπος ήπιων τόνων, με ήθος και χαρακτήρα, που επάξια εκπροσωπεί τον θεσμό, και αναρωτήθηκα αν είναι δυνατό να είναι γνώστης μιας τέτοιας κατάστασης.

Τελικά έφυγα από τον Ναό με μια απογοήτευση και βαθιά πίκρα μέσα μου [...]

Ι.Κ.Π.
Κυψέλη
Μερικοί πρέπει να ανακαλύψουν για άλλη μια φορά την πυρίτιδα για να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος του συγκεκριμένου μαγαζιού... Καλύτερα θα ήταν κάθε ευλαβής συνάνθρωπος να μένει σπίτι του και να γιορτάζει εκεί, όποιο θεό και άγιο επιθυμεί — χωρίς επαγγελματίες μεσάζοντες!