01 December 2010

Διαχωρισμός από την εκκλησία - και στη Γερμανία!

Στη Γερμανία εξελίσσεται μια κινητοποίηση για διακοπή των οικονομικών σχέσεων κράτους και εκκλησιών. Εκεί το κράτος, αφενός μαζεύει τον "εκκλησιαστικό φόρο" κατά τη μισθοδοσία και τον αποδίδει στις εκκλησίες (προτεστάντες, καθολικούς και ισραηλίτες, οι "άλλοι" δεν πληρώνουν), αφετέρου χρηματοδοτεί διάφορα "φιλανθρωπικά ιδρύματα", στα οποία είναι προσκολλημένοι όμως κληρικοί και παρατρεχάμενοι που βγάζουν μεροκάματο... 

Το ιδιωτικό "Ίδρυμα Girodano Bruno", μια συνένωση προσώπων για τον ουμανισμό και την ελεύθερη σκέψη, έχει κινητοποιήσει τα μέλη και τους φίλους του και ζητάει να υλοποιηθεί η συνταγματική επιταγή περί πλήρους διαχωρισμού κράτους και εκκλησιών.  

Εκεί δεν υπάρχει, βέβαια, δεσπόζουσα θρησκεία, ούτε καν πλειοψηφία μιας εξ αυτών, αφού καθολικοί δηλώνει περίπου το 31% του πληθυσμού, προτεστάντες κάπου το 32%, αλλά άθεοι, άθρησκοι, αδιάφοροι το 34%. Οι υπόλοιποι είναι "άλλοι", κυρίως μουσουλμάνοι κτλ. Εφόσον λοιπόν οι εκπρόσωποι των εκκλησιών συμμετέχουν σε διάφορα όργανα για την εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική, πρέπει να συμμετάσχουν σ' αυτά και οι ανεξάρτητοι... Εννοείται, οι παπάδες βγάζουν σπυράκια όταν σκέφτονται ότι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι αποφάσεων με άθεους και άθρησκους... Mon dieu!

Με πάτημα εδώ εμφανίζεται το φυλλάδιο που κυκλοφορεί στη Γερμανία, μέρος του οποίου είναι η εικόνα πάνω αριστερά.