26 December 2010

Δια το φιλανθρωπικόν έργον, τέκνα μου!

Μάζευε χρήμα από το ποίμνιο και το έστελνε σε συγγενείς...

Φύλλο και φτερό κάνουν τραπεζικό λογαριασμό μοναχού με καταθέσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ η επιτροπή για την αντιμετώπιση υποθέσεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) και το Σώμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε βάρος του μοναχού σχηματίστηκε δικογραφία η οποία παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες στην εισαγγελία Βέροιας, καθώς εμφανίστηκαν αποστολές μεγάλων ποσών σε συγγενικά του πρόσωπα.


Ο μοναχός, που είναι πνευματικός γυναικείας αδελφότητας στην Ημαθία, υποστηρίζει πως τα χρήματα προέρχονται από πιστούς για την ανέγερση μοναστηριού στην περιοχή, ισχυρισμοί που επιβεβαιώνονται και από τη μητρόπολη Βέροιας.

Ο εντοπισμός του λογαριασμού σήμανε συναγερμό στην επιτροπή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, τα μέλη της οποίας πριν από αρκετούς μήνες διαπίστωσαν συναλλαγές χιλιάδων ευρώ με διαδοχικές αναλήψεις και καταθέσεις. Προηγουμένως, η τράπεζα ειδοποίησε την επιτροπή.

Αρχικά, η έρευνα ανατέθηκε στην αστυνομία, από την πλευρά της οποίας έγιναν ορισμένες διαπιστώσεις. Στη συνέχεια η επιτροπή έστειλε τον φάκελο στο ΣΔΟΕ για να διερευνηθούν οι κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της υπεξαίρεσης σε βάρος πιστών που έχουν καταθέσει χρήματα.

Ο 45χρονος μοναχός, όπως αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από το ΣΔΟΕ και στάλθηκε στην εισαγγελία Βέροιας, ανήκει σε μοναστήρι του Αγίου Όρους αλλά λειτουργεί ως πνευματικός γυναικείας αδελφότητας στον νομό Ημαθίας.

Ο πλούσιος τραπεζικός λογαριασμός που ήταν στο όνομά του εντοπίστηκε όταν τα μέλη της επιτροπής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις διαπίστωσαν κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στον συγκεκριμένο κωδικό που μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε προκαλέσει καμία υποψία.

Όταν είδαν τα στοιχεία του λογαριασμού, τα μέλη της επιτροπής έμειναν εμβρόντητα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “ΜτΚ”, αυτό που κίνησε τις έντονες υποψίες τους -και ξεκίνησε άμεσα έρευνα- ήταν οι διαδοχικές μεταφορές χρημάτων σε συγγενικά πρόσωπα του μοναχού.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν μεταφορές χιλιάδων ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό σε λογαριασμό που έχει ο αδερφός του σε νησί των Δωδεκανήσων, και επιστροφή μεγάλου τμήματος του ίδιου ποσού ύστερα από ένα χρονικό διάστημα. Ακόμη, παρατηρήθηκαν μεταφορές σε λογαριασμό της συζύγου του αδερφού του, αλλά και της αδερφής της τελευταίας, η οποία είναι επίσης καλόγρια.

Οι “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών βρήκαν ότι οι καταθέσεις των τελευταίων χρόνων με τις οποίες ο λογαριασμός του μοναχού ξεπέρασε το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προήλθαν κυρίως από πρόσωπα-πιστούς στην Κύπρο.

Ο μοναχός, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και κατέθεσε ανωμοτί (χωρίς όρκο, ως ύποπτος) στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, υποστήριξε πως τα χρήματα συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια από πιστούς, με μοναδικό σκοπό την ανέγερση μοναστηριού στην Ημαθία.

Ωστόσο, δεν έπεισε με τις απαντήσεις που έδωσε όταν ρωτήθηκε για ποιους λόγους ο τραπεζικός λογαριασμός ήταν στο όνομά του (προσωπικός) και όχι σε επωνυμία αδελφότητας που θα αναλάμβανε την ανέγερση του μοναστηριού, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των συναλλαγών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σχετικά με τις συναλλαγές που είχε με τους συγγενείς του, ισχυρίστηκε πως έστειλε χρήματα στον αδερφό του για να τον διευκολύνει σε κάποιες δουλειές που είχε, αλλά τα ποσά του επιστράφηκαν ακέραια, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί από τους πιστούς.

Η εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η έρευνα προκειμένου να διευκρινιστούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και ειδικά οι μεταφορές των ποσών που έγιναν από τον προσωπικό λογαριασμό του μοναχού, αφού από τη δικογραφία φαίνεται ότι παρατηρούνται “κενά” στις συναλλαγές.

"Τίποτα επιλήψιμο"

Από την άλλη, πάντως, πηγές προσκείμενες στον μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα ανέφεραν στη “ΜτΚ” πως δεν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο με την υπόθεση του μοναχού, επιβεβαιώνοντας πως ο 45χρονος λειτουργεί ως πνευματικός σε μοναστήρι της περιοχής.

"Τα χρήματα ήδη έχουν πάει εκεί που ήταν ο προορισμός τους, δηλαδή για την ανέγερση μοναστηριού", είπαν χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας όμως να υποδείξουν πού χτίζεται το μοναστήρι.

Επισήμαναν ακόμη ότι ο θόρυβος προκλήθηκε λόγω του μεγέθους που είχε πάρει η υπόθεση Βατοπεδίου. “Έκαναν γκάφες, ο άνθρωπος είναι άγιος”, είπαν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στον μοναχό.